Választás, amit már előtte elbukott a Fidesz

A Fidesz képviselője egy amatőr hiba miatt nem indulhat Veresegyházon, a Jobbik jelöltje az egyedüli jobboldali.

A Heves megyei Egerszalókon azért kell időközi polgármester-választást tartani, mert a község tavaly októberben megválasztott független vezetője februárban elhunyt. A voksolásra hat jelöltet vettek nyilvántartásba, valamennyien függetlenként indulnak a tisztségért. A névjegyzékben mintegy 1560 választópolgár szerepel. A választáson az a jelölt nyer, aki - a megjelent szavazók számától függetlenül - a legtöbb voksot kapja.
   
A Pest megyei Veresegyház 3. számú egyéni választókerületében szintén haláleset miatt kellett időközi választást kiírni, a településrész tavaly októberben megválasztott képviselője januárban hunyt el. A helyi választási bizottság itt hét jelöltet vett nyilvántartásba, a településen csaknem 1500 lakos jogosult szavazni.
 
Az MTI sajnálatos módon elfelejtette megírni, hogy Gáncs Gábor, a helyi fideszes jelölt érvénytelen ajánlószelvényeket adott le, ezért nem vették őt nyilvántartásba (az ajánlóíven nem szerepelt az aláírást gyűjtő neve és aláírása).
 
Gáncs egyébként már tagja a közgyűlésnek, listáról jutott be tavaly októberben, most csak azért indult újra, hogy egyéniben is mandátumot szerezzen. Ha összejött volna a nagy terv, akkor a listáról a helyi Fidesz elnöke kapott volna egy helyet a Városházán, akiről az biztosan kijelenthető, hogy finoman szólva sem népszerű a lakosság körében - mondta az Alfahírnek még áprilisban Csanádi Gábor, a Jobbik Pest megyei alelnöke.
 
A település vezetője, Pásztor Béla amúgy rekorder: 1965 óta irányítja, előbb tanácselnökként, később polgármesterként Veresegyházát.
   
Három településen nemzetiségi képviselőket választanak: a Baranya megyei Kölkeden haláleset miatt két német, a Pest megyei Nagytarcsán lemondások miatt két szlovák, Dunavarsányban pedig a nemzetiségi önkormányzat önfeloszlatása miatt négy cigány települési nemzetiségi képviselő személyéről döntenek. 
   
Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.