Változóban a Közel-Kelet?

Szaúd-Arábia királyával folytatott megbeszélést pénteken Rijádban a Hamász palesztin szervezet politikai vezetője.

Szalmán bin Abdel-Azíz al-Szaúd király és Háled Mesál, valamint más vezető tisztségviselők közötti találkozó Mekkában, a ramadánt lezáró ünnepség kezdetét jelző imát követően jött létre.
 
Az idézett forrás szerint a találkozón napirendre került a palesztin egység ügye és a régióban uralkodó politikai helyzet is.
 
Ez a találkozó remélhetőleg javít majd a Hamász és Szaúd-Arábia közötti kapcsolaton - nyilatkozta a Reuters brit hírügynökségnek a Hamász tisztségviselője. Az AP arra hívta fel a figyelmet, hogy kezet rázott egymással Szalmán király és Mesál, amit az amerikai hírügynökség a szunnita vezetésű sivatagi királyság és a radikális szervezet közötti feszültség enyhülésének jeleként értékelt.
 
Szaúd-Arábiában nem tettek hivatalos bejelentést a katari emigrációban élő Hamász-vezető rijádi látogatásáról.
 
Rijád és a Hamász viszonya azóta feszült, hogy közel egy évtizede kudarcba fulladt Szaúd-Arábia békeközvetítési kísérlete a radikális szervezet és politikai riválisa, a Ciszjordániában működő, Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah között, de némelyest javult, amióta januárban Szalmán király került a szaúdi trónra.
 
A szunnita Hamász sokáig a síita Iránnal állt szövetségben, de kapcsolatuk megromlott, amiért Teherán a szíriai polgárháborúban Bassár el-Aszad elnök oldalára állt, míg a palesztin szervezet a szunnita felkelőkére.
 
Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte: a két vezető közötti találkozóra néhány nappal azután került sor, hogy átfogó megállapodás született Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) között Teherán vitatott atomprogramjáról. Az egyezség Izrael mellett különösen az Irán örök riválisának számító Szaúd-Arábia számára okoz fejfájást.