Van egy jó sztorija, ami a Moszkva (Széll Kálmán) térhez kötődik? Éves Bubibérletet is nyerhet vele!

Megismerhetjük a Széll Kálmán tér újkori történetét, felidézhetjük azokat a régi időket, amikor téglagyár vagy sportpálya tette ismertté ezt a városrészt. Nem maradhat el az emblematikussá vált óra bemutatása sem, amely immár műtárggyá magasztosulva idézhet fel változatos emlékeket mesélőkben és nézőkben egyaránt. Abban, hogy a történeti feldolgozás minél hitelesebb legyen, Ön is a kurátorok segítségére lehet! - olvasható a Kiscelli Múzeum honlapján.
 
A Kiscelli Múzeum 2016. február 15-től március 31-ig pályázatot hirdet a városlakók személyes, a térhez kötődő élményeinek összegyűjtésére. A tárlatot emlékeikkel, tárgyaikkal gazdagítókat minden esetben a kiállításra szóló kétszemélyes belépőjeggyel jutalmazzák meg. A kiállítás megnyitóeseményén pedig két, sorsolással kiválasztott szerencsés adományozó további értékes, a Kiscelli Múzeum, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. (BVA) által biztosított nyereményeket kap.
 
"A kiállítás apropója, hogy tavaly, miután eltávolították az órát, az a Kiscelli Múzeum birtokába került" - mondta el Simonovics Ildikó, a tárlat kurátora az alfahir.hu-nak adott interjúban. "A Múzeum vezetősége úgy döntött, ha már nálunk van az óra, állítsuk fel. A tárlat két nagyobb egységből áll: egyrészt Maczó Balázs kollégámmal helytörténeti érdekességeket állítottunk össze, másrészt folyamatosan gyűjtjük azokat a beszámolókat, emlékeket, amelyekkel az emberek hozzájárulnak a kiállításhoz. Mivel a Kiscelli Múzeum fővárosi intézmény, elsődleges gyűjtőkörünk a főváros, és annak története, az itt élők mindennapjai."
 
"A budapestiek életében a Moszkva téri óra köztudottan kultikus tárgy; a budaiak számára ezen kívül mindig is klasszikus találkozási pont volt. Akik pedig nem a fővárosban élnek, az óra kapcsán összegyűlő történetekből szintén ráismerhetnek egy korszak jellegzetességeire. Emellett az is speciálissá teszi a - most már - Széll Kálmán teret, hogy az első, a második és a tizenkettedik kerület találkozási pontján áll. Emiatt a tér egy sajátos társadalmi olvasztótégely, amelyen a jómódú budai lakosoktól a gimnazistákon keresztül az agglomerációban élőkig rengeteg társadalmi csoport tagja halad át nap mint nap."
 
Önnek is van egy jó története a Moszkva térről? Lehetősége van a tárgyaknak csak a kiállítás idejére történő kölcsönzésére a múzeum számára, ez esetben Kölcsönzési megállapodást köthet a kölcsönzővel, illetve ha a múzeumnak szeretné adományozni a tárgyát, akkor azt egy Ajándékozási szerződés keretében tudják átvenni tőle. Jelentkezni a moszkvater@kiscellimuzeum.hu e-mail címen lehet!