Váratlanul leváltották a kínai külügyminisztert

Váratlanul leváltották a kínai külügyminisztert

A kínai jegybank elnökének is búcsúznia kell tisztségétől.

Leváltották tisztségéből Csin Kang kínai külügyminisztert, utódja Vang Ji külügyi államtanácsos, a tárca korábbi vezetője lesz - jelentette be kedden a kínai állami média.

A CCTV kínai állami televízió tájékoztatása szerint Csin Kangot a kedden megkezdődött, 14. Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága váltotta le. Az MTI beszámolója szerint a gyűlésen döntés született Ji Kang, a kínai jegybank elnökének leváltásáról is.

Csin Kangot tavaly decemberben nevezték ki a külügyi tárca élére, ő volt az ország eddigi legfiatalabb külügyminisztere.

Tehát hivatalát nem túl régóta töltötte be a nyilvánosság szeme elől már több hete eltűnt kínai politikus.

A leváltott tárcavezető június végén orosz, Srí Lanka-i és vietnami tisztségviselőkkel találkozott Pekingben, azóta nem jelent meg nyilvános eseményen, diplomáciai programokon sem vett részt, távolléte pedig találgatásokra adott okot a nemzetközi sajtóban. A külügyi tárca egészségügyi okokkal indokolta távollétét, ám részletekre nem tértek ki.

A most kinevezett Vang Ji korábban, 2013-tól 2022-ig már betöltötte a külügyminiszteri posztot. A szintén posztjáról távozó Ji Kang jegybankelnököt Pan Kung-seng váltja a tisztségben. A frissen leváltott Csin Kang egyébként május derekán találkozott Szijjártó Péterrel mint magyar hivatali partnerével.

Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (elöl, b) és Csin Kang kínai államtanácsos, külügyminiszter (elöl, j) Pekingben 2023. május 15-én. (MTI/KKM)