Előrehozott parlamenti választásokra tett javaslatot Maduro

Nem várt fejlemény Venezuelában.

Az államfő közlése szerint az alkotmányozó nemzetgyűlés vitatja meg javaslatát az előrehozott választásokról az - ellenzéki többségű - országgyűlés számára, amelyet Maduro "burzsoának" nevezett.

"Választásokat akarnak? Mi megtartjuk a parlamenti választásokat"

- mondta Maduro, akinek beszédét élőben közvetítették a Twitteren.

A Reuters hírügynökség szerint a hivatalban lévő elnök így próbál fellépni a parlament vezetője, Juan Guaidó által jelentett fenyegetéssel szemben, aki a múlt szerdán Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát egy tüntetésen. Guaidót azóta az Európai Parlament és több európai ország vezetője, köztük Orbán Viktor is biztosította támogatásáról. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Federica Mogherini leszögezte, hogy Venezuela "ellenzéki elnöke" demokratikus felhatalmazással bír, míg Maduro nem.

A konfliktusban Maduro mellé állt Mexikó, Bolívia, Kuba valamint Oroszország és Törökország is.

A venezuelai válság hátteréről az alábbi cikkben írtunk bővebben:

A hadsereg kezében a venezuelai hatalom sorsa

Mi történt?Ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetet megértsük, érdemes áttekinteni a venezuelai demokratikus parlamentarizmus jelenlegi állapotát, amit röviden úgy is összefoglalhatnánk, hogy tulajdonképpen nem létezik. Nicolás Maduro a megválasztott és ellenzéki többségű parlamentet gyakorlatilag megfosztotta jogaitól, a legfelső bíróság szerint minden döntésük semmis, helyette alkotmányozó nemzetgyűlést hozott létre az elnök.