Oroszország: Maduro az elnök

Felálltak a hidegháborús frontvonalak: Washington igyekszik megbuktatni a szocialista diktátort, míg Moszkva védelmébe vette Madurót.

Zaharova a Facebook-oldalán tett bejegyzést a venezuelai válságról.

"A venezuelai események példáján jól látszik, hogy a haladó nyugati közösség ténylegesen hogyan viszonyul a nemzetközi joghoz, a szuverenitáshoz és a más országok belső ügyeibe be nem avatkozáshoz, kézi vezérléssel cserélve le ott a hatalmat" - írta Zaharova.

Zaharova arról is beszélt, hogy Washington színes forradalmat készít elő Caracasban, amilyennek a kijevi 2013-as vagy épp a budapesti 1956-os eseményeket is tartják a Kremlben.

Annak, aki ismeri Venezuela és Oroszország viszonyát, a moszkvai álláspont nem okozott meglepetést. Decemberben még orosz bombázók gyakorlatoztak az országban, a Rosznyeftnek pedig rendkívül komoly olaj-érdekeltségei vannak Venezuelában, amiket Vlagyimir Putyin nyilván biztoságban akar tudni.

Maduro mellé állt Mexikó, Bolívia, Kuba és Törökország is.

Trump egy ellenzéki vezetőt ismert el Venezuela elnökeként, Madurót megpróbálják félreállítani

Közleményében Donald Trump kijelentette, az Egyesült Államok teljes gazdasági és diplomáciai erejét latba fogja vetni a demokrácia helyreállításáért Venezuelában.A Venezeuela több nagyvárosában zajló szerdai nagyszabású ellenzéki tüntetésekre utalva leszögezte, az Egyesült Államok által illegitimnek tartott államfő, Nicolás Maduro rezsimjét teszik felelőssé, ha veszélybe kerül a venezuelai emberek biztonsága.