Venezuelában a Kubatov-lista egy nagy büdös nulla lenne

Az elnök 48 órán belül kirúgja azokat, akik aláírásukkal támogatták a leváltását célzó népszavazást.

Maduro utasítása öt minisztériumra vonatkozik, köztük az élelmiszer- és a pénzügyi tárcára. Az intézkedés elsősorban a bizalmi állásokban ülők ellen irányul - magyarázta Jorge Rodríguez. Mint mondta, ezek az emberek nyíltan vállalták, hogy a "venezuelai jobboldalhoz" húznak.

Rodríguez bejelentése arra a 200 ezer támogató aláírásra vonatkozik, amelyet augusztus elején hitelesített a választási hatóság. A referendum megtartásához szükséges folyamat második szakaszában már a választópolgárok 20 százalékának, mintegy 3,9 millió embernek a támogató aláírására lesz szükség. 

A venezuelai alkotmány lehetővé teszi, hogy a hat évre megválasztott elnököt félidőben visszahívják. A parlamentben többséget alkotó ellenzéki párt, a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) az országban uralkodó gazdasági és társadalmi válság miatt szeretné elérni Maduro leváltását. A MUD ugyanakkor azzal vádolja a választási tanácsot, hogy szándékosan fékezi a népszavazás kiírásához vezető eljárást annak érdekében, hogy a referendumra csak jövő évben, január 10. után kerülhessen sor. Ez utóbbi esetben ugyanis, ha menesztenék Madurót, hatalmát az alelnöke venné át, vagyis továbbra is a szocialista párt maradna hatalmon.

Amikor 2004-ben Maduro elődje, Hugo Chávez ellen is hasonló népszavazási kezdeményezés volt folyamatban, a kormány egyik tagja, Luis Tascón közzétette annak a több mint 2,4 millió venezuelainak a névsorát, akik támogatták a referendum kiírását. A Tascón-lista hírhedtté vált, s a rajta szereplők közül sokan állásukkal fizettek.

A Fidesz pártigazgatójára semmi szükség nem lenne a dél-amerikai országban.