Magyarország és Lengyelország megállapodott Németországgal: feloldhatják a vétót

Magyarország és Lengyelország megállapodott Németországgal: feloldhatják a vétót

A Bloomberg Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettesre hivatkozva közölte, hogy Magyarországnak és Lengyelországnak sikerült kompromisszumot kötnie Németországgal a vétó visszavonásáról.

A lengyel RMF rádió egy EU-s diplomatára hivatkozva részletesen bemutatta szerda reggel, hogyan oldhatják fel a csütörtök-pénteki EU-csúcson a patthelyzetet, amit a jogállamisági mechanizmus bevezetésének európai igénye, és az erre adott magyar - lengyel vétófenyegetés okozott - írja a 444.hu.

A lap megemlíti, hogy a tervet a vétózni készülők részéről kedd este hagyták jóvá Orbánék Varsóban, míg az ajánlatot pedig a német kormány és az Európai Tanács elnöke dolgozták ki.

Gyöngyösi Márton: „Orbán Viktor alapvetően a szajrét és a családi vállalkozásokat menti"

Az ATV Start vendége volt Göngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője, akit többek között a Szájer-ügy brüsszeli utóhatásáról is kérdeztek. A jobbikos képviselő úgy véli, látni lehet a sajtón és a belső kommunikációs csatornákon keresztül, hogy a botrány igencsak felbolygatta az Európai Parlament életét.

A jogállamiság mechanizmusát befagyasztják

A tervezet szerint a jogállamisági mechanizmus nevű törvénycsomag megmarad, ugyanakkor a mechanizmus alkalmazását befagyasztják. Ez azt jelenti majd, hogy a lengyel és a magyar kormány megtámadhatja a törvényt az EU bíróságán, és amíg ott nincs ítélet, addig nem használják, amiből ítélet legkorábban is csak 2022 közepén születhet. Vagyis a következő magyar parlamenti választás előtt biztos nem kell szembenéznie Orbán Viktornak az EU-s pénzek elvonásával.

Mindemellett a tagállamok a mechanizmus alkalmazásáról részletes kézikönyvet hagynak jóvá, melyben biztosítékot adnak, hogy csak akkor vetnek ki szankciót, ha olyan problémát látnak, amely szorosan összefügg az EU-s költségvetés védelmével. Konkrét példák is szerepelnének a kézikönyvemben arról, hogy milyen ügyeket nem érinthet a jogállamisági mechanizmus. Általánosságban nem érinthet olyan témákat, amelyeket az EU a tagállamok hatáskörében hagyott, illetve külön kitérnének arra, hogy családjogi kérdésekben és migrációs témákban egyáltalán nem lehet alkalmazni a mechanizmust - számol be róla a lap.

Orbán levele Manfred Webernek annak a beismerése lehet, hogy a magyar miniszterelnök alulmaradt az EPP-vel szemben

A Deutsch Tamás kizárási kezdeményezése körül kialakult helyzet miatt az érzelmi reakciók átvették az értelmes párbeszéd helyét a Fidesz és az EPP között, miközben a frakcióban nem került alapos megtárgyalásra a Fidesz státusza, miután néppárti tagságát felfüggesztették - állítja Orbán Viktor miniszterelnök, a Manfred Webernek, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetőjének írt levelében.

A lengyel lap azt is megemlíti, hogy a biztonsági garanciák között, ha egy tagállamot szankcióval akarnának a többiek büntetni a mechanizmus alapján, akkor az kérheti majd, hogy a szankció élesítése előtt tartsanak politikai vitát a témában a következő EU-csúcson. Ez a lehetőség azonban eddig is benne volt a törvényben, vagyis ezt legfeljebb kommunikációs szinten lehet eladni új kedvezménynek.

Nyitott kérdések még így is maradtak

A brüsszeli diplomata szerint nem csak azt kellene beleírni a tervezett kézikönyvbe, hogy mire nem vonatkozhat a jogállamisági mechanizmusból fakadó szankció, hanem azt is, hogy mire igen. A kulcs pedig a korrupció definíciója lehet.

Magyar és lengyel önkormányzatok a vétó ellenére is követelik az EU-s helyreállítási alap forrásait

Összefognak a lengyel és magyar települések, hogy világossá tegyék: a kormányaink nem egyenlőek az országainkkal. Az Orbán-kormány foglyul ejtette Magyarországot, de azzal, hogy most felhatalmazás nélküli vétópolitikával béklyózza egész Európa válságkezelését, immár nem csak a magyar érdekek, de a magyar értékek ellen is cselekszik

A Bloomberg közben arról is beszámolt, hogy lengyel és magyar kormányközeli források is megerősítették, hogy a két kormány készen áll a megegyezésre, és már megállapodtak Németországgal a feltételekről.