Szép lassan kiürül a vidéki Magyarország a GKI friss kutatása szerint

Szép lassan kiürül a vidéki Magyarország a GKI friss kutatása szerint

A magyar települések egyötödét fenyegeti lassú kihalás a GKI szerint – írja a Forbes. Az elöregedő társadalom és a kivándorlás az ország legnagyobb problémái közé tartoznak.

Az adatok szerint 2010 és 2020 között a 18 év alattiak népességen belüli aránya 18-ról 16 százalékra csökkent, a gyerekvállalást előreláthatólag már nem tervező 40-59 év közöttiek aránya 28-ról 30, míg a 60 év felettiek aránya 22-ről 26 százalékra nőtt, ráadásul ezekben az adatokban nem szerepelnek az időközben külföldre távozott, jellemzően 50 év alatti magyarok.

A kutatás rámutat arra, hogy azok a települések, ahol a 18 év alatti népesség részaránya 15 százalék alatt van különösen veszélyeztetettnek számít, 10 százalék alatti arány esetében pedig már a település puszta léte is kérdésessé válhat bizonyos idő elteltével.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy ezen települések egy jelentős részének már jelenleg is 300 alatti a lakosságszáma.

Ezek a falvak célzott vidékfejlesztési beavatkozások nélkül immár fenntarthatatlan pályán mozognak a népességváltozás tekintetében. 

Az elöregedő települések elsősorban az ország északi és észak-keleti, valamint a Balaton keleti részén találhatóak. Ezekben egyre nehezebbé válik megszervezni az egészségügyi és szociális ellátást is, amit jól mutat a betöltetlen háziorvosi praxisok növekvő száma is. A GKI ezzel kapcsolatban azt javasolja a kormányzat és az önkormányzatok számára, hogy a különféle presztízsberuházások helyett az egészségügyi és szociális intézmények fejlesztésére költsék a rendelkezésre álló forrásokat.