Van 497 háziorvosi praxis, ahol per pillanat senki nem hiányolja a védőeszközöket

Van 497 háziorvosi praxis, ahol per pillanat senki nem hiányolja a védőeszközöket

A háziorvoshiány jelenleg 633 788 magyar állampolgárt érint valamilyen formában.

Ugyanis ezek a praxisok betöltetlenek. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő oldalán érhető el egy megyénként lebontott Excel-táblázat, ez alapján összeszámolható, hogy

a háziorvoshiány 633 788 magyar állampolgárt érint valamilyen formában.

Nyilván, a körzetek ellátását (amelyek között van felnőtt, gyermek és vegyes is) igyekeznek a háziorvosok helyettesítéssel megoldani, de ez most, a koronavírus-járvány alatt még nehezebb, hiszen a 65 évnél idősebb doktorok nem érintkezhetnek a betegekkel. 

Jelen pillanatban 409 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van, jellemző módon 18 már több mint 15 esztendeje üres, és érdekességképpen ezek közül mindegyik Baranya és Bács-Kiskun megyében található.

Elkeserítőbb, de 48 praxis idén január 1. után üresedett meg. 

Az amúgy is nehezen működő alapellátást pedig a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet további kihívások elé állította, ahogy azt a Borsod megyei Encs város polgármestere, Mikola Gergely is elmesélte nekünk.

Lélegeztetőgépre került egy magyar háziorvos, az államtól nem kapnak rendes védőfelszerelést

Továbbra sem kapnak megfelelő védőfelszerelést a háziorvosok: az előírások teljes testet elfedő, a fertőzési esélyt minimálisra csökkentő felszerelésről szólnak, ennek ellenére az alapellátásban lévő orvosok örülnek, ha egyszer kapnak egy doboz egyszerű maszkot. Az Index írt arról, hogy nemrég lélegeztetőgépre került egy magyar háziorvos, aki igazoltan koronavírussal fertőződött, emiatt is került kórházba.

Egyébként, a betöltetlen praxisok számát azért néztük meg, mert Rétvári Bence államtitkár nem volt hajlandó leírni egy írásbeli kérdésre adott válaszában.