Putyin: A különleges hadművelet célja a 2014 óta zajló háború lezárása

Putyin: A különleges hadművelet célja a 2014 óta zajló háború lezárása

Az orosz elnök szerint azért indítottak háborút, mert Oroszország nem tudott nem reagálni az Ukrajnában 2014 óta zajló eseményekre.

A Donyec-medencében 2014 óta nem szűnnek a nagyszabású katonai műveletek, Oroszország fellépésének célja ezek befejezése volt - ezt fejtegette Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor Szentpéterváron a második világháború veteránjaival és túlélőkkel találkozott Leningrád (ma Szentpétervár) náci ostromgyűrűje megtörésének 80. évfordulója alkalmából.

"Valójában a Donyec-medencében 2014 óta nem szűnnek a nagyszabású hadműveletek - nehéz haditechnika, tüzérség, harckocsik és repülőgépek bevetésével...

Minden, amit ma teszünk, beleértve a különleges hadműveletet is, arra irányul, hogy megállítsuk ezt a háborút. Ez a művelet értelme. És hogy megvédjük az ott élő népünket azokon a területeken" 

- állította Putyin, aki azt hangoztatta, hogy Oroszország nem tudott nem reagálni az Ukrajnában 2014 óta zajló eseményekre.

"Sokáig türelemmel voltunk, sokáig próbáltunk megállapodásra jutni. Mint most kiderült, egyszerűen becsaptak bennünket. Nem ez az első eset, hogy ez történik velünk. Mindazonáltal mindent megtettünk a helyzet békés megoldása érdekében. Mostanra világossá vált, hogy eleve lehetetlen volt" - vélte, megjegyezve azt is, hogy Oroszország, nem akarva elrontani a nemzetközi kapcsolatokat, soha nem emlékeztetett arra, hogy Leningrád blokádjában számos európai ország katonái vállaltak részt, és követtek el bűncselekményt.

Putyin egyebek mellett arról is beszélt, szerinte Oroszországnak minden oka megvan arra, hogy a jelenlegi ukrán rendszert neonáci rezsimnek tekintse. Emlékeztetett arra, hogy Kijev dicsőíti Sztepan Banderát, akit Adolf Hitler bűntársának nevezett, az ukrán hadsereg pedig folytatja a záróosztagok és a civilek lelövésének gyakorlatát a Donyec-medencében.

"Ezért minden okunk megvan arra, hogy neonácinak nevezzük a mai rezsimet, és minden okunk megvan arra, hogy a fegyveres erők révén segítsük azokat az embereket, akik az orosz kultúra részének, az orosz nyelv hordozójának tekintik magukat, azt éppúgy ápolják, mint a kultúrájukat és a hagyományaikat. Nem tehetjük meg, hogy nem védjük meg őket" - magyarázta.

Az orosz elnök közölte: a vezetés mérlegeli annak lehetőségét, hogy az említett hadiipari komplexum alkalmazottai halasztást kapjanak a sorkatonai szolgálat alól is. Mint mondta, az ágazatnak mintegy 870 ezer alkalmazottja van. A részleges mozgósítás alól a hadiipari dolgozók mentesítést kaptak.