Putyin rendeletben nyilvánította függetlenné Herszon és Zaporizzsja megyét Ukrajnában

Putyin rendeletben nyilvánította függetlenné Herszon és Zaporizzsja megyét Ukrajnában

A szakadár Donyecki Népköztársaságot és Luhanszki Népköztársaságot Moszkva már februárban függetlennek ismerte el.

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét - írja az MTI. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

Putyin pénteken hivatalosan is annektálja a megszállt ukrán megyéket

A „népszavazás" után a Kreml pénteken hivatalosan is bejelenti, hogy annektálják a négy megszállt megyét Ukrajnában - értesült moszkvai forrásokból a BBC. A Luhanszkban, Donyeckben, Zaporizzsjában és Herszonban tartott szavazás eredményét Ukrajnát is beleértve gyakorlatilag senki sem ismerte el az oroszokon kívül.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök

"döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.