A CNN szerint Putyin hivatalosan is hadat üzenhet Ukrajnának

A CNN szerint Putyin hivatalosan is hadat üzenhet Ukrajnának

Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalosan is hadat üzenhet Ukrajnának május 9-én, ami lehetővé tenné az orosz tartalékos erők teljes mozgósítását, miközben az inváziós erőfeszítések továbbra is akadoznak – írja a CNN több nemzetközi hírszerzőre hivatkozva.

Május 9-én, amelyet Oroszországon belül "Győzelem Napjaként" ismernek, az ország 1945-ös nácik elleni győzelemre emlékezve. Nyugati tisztviselők régóta úgy gondolják, hogy Putyin ennek a napnak a szimbolikus jelentőségét és propagandaértékét kihasználva bejelenti az ukrajnai katonai eredményeket, illetve azt is akár, hogy hivatalosan is hadat üzennek Ukrajnának. De az sem kizárt, hogy mindkét bejelentésre sor kerül aznap.

Putyin mindmáig ragaszkodott ahhoz, hogy a brutális, hónapok óta tartó konfliktust "különleges katonai műveletként" emlegesse, és gyakorlatilag betilttassa az olyan szavakat, mint az invázió vagy a háború.

"Azt hiszem, megpróbál majd továbblépni a "különleges műveletből"

- mondta Ben Wallace brit védelmi miniszter az LBC rádiónak a múlt héten. "Görgetett a pályán, megalapozta, hogy kimondhassa: Nézd, ez most egy háború a nácik ellen, és több emberre van szükségem. Még több orosz ágyútöltelékre van szükségem."

A konfliktus során Putyin Ukrajna – egy zsidó elnökkel rendelkező ország – elleni invázióját folyamatosan a feltételezett „nácitlanítás” kampányának minősítette, ezt a kifejezést történészek és politikai megfigyelők egyaránt elutasítják.

A május 9-ei hivatalos hadüzenet potenciálisan megerősítheti a lakosság támogatását az invázió iránt. Ez az orosz törvények értelmében azt is lehetővé tenné Putyinnak, hogy tartalék erőket mozgósítson, és hadköteleseket vonjon be, amire a tisztviselők szerint Oroszországnak égető szüksége van a növekvő munkaerőhiány közepette. Nyugati és ukrán tisztviselők becslése szerint legkevesebb 10 000 orosz katona vesztette életét a háborúban.

A katonai és logisztikai kudarcok sorozatát követően Moszkva erőfeszítéseit a kelet-ukrajnai Donbasz régióra összpontosította, amely 2014 óta az orosz-ukrán konfliktus frontvonalán áll. Az amerikai tisztviselő azonban hétfőn "vérszegénynek" minősítette az orosz háborús erőfeszítéseket.

"Beköltöznek, majd győzelmet hirdetnek, majd kivonják csapataikat, hogy az ukránok visszavegyék"

- mondta egy tisztviselő az újságíróknak a Pentagon tájékoztatóján.

A tisztviselő azt mondta, hogy nem javították ki azokat a problémákat, amelyek az orosz hadsereget a kezdeti inváziójuk óta sújtják. Eközben az ukrán erők jelentős előrehaladást értek el az oroszok visszaszorításában Harkov környékén, a Donbász régió északnyugati csücskében – mondta a tisztviselő.

Milyen lehetőségei lehetnek Putyinnak?

A CNN azt vizsgálta, hogy milyen forgatókönyvek mentén gondolkodhat az orosz vezetés. A további lehetőségek közé tartozik a kelet-ukrajnai Luhanszk és Donyeck elszakadt területeinek annektálása, délen Odessza jelentős lökése, vagy a déli Mariupol kikötőváros teljes ellenőrzésének kinyilvánítása.

Az Egyesült Államok hírszerzési jelentései szerint Oroszország "valamikor május közepén" megpróbálja annektálni Luhanszkot és Donyecket - mondta Michael Carpenter, az Egyesült Államok EBESZ-nagykövete hétfőn. A jelek szerint Oroszország „népköztársaság” kikiáltását és annektálását tervezheti a délkeleti Herszon városában.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfőn azt mondta, "jó okunk van azt hinni, hogy az oroszok mindent megtesznek azért, hogy propagandacélokra használják fel" május 9-ét.

"Láttuk, hogy az oroszok valóban megduplázzák propaganda erőfeszítéseiket, hogy elvonják a figyelmet taktikai és stratégiai kudarcaikról az ukrajnai csatatéren" - mondta Price a külügyminisztérium tájékoztatóján.

Price hozzátette:

„nagy irónia lenne, ha Moszkva a „győzelem napja” alkalmából háborút üzenne.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}