Íme a legalizált voksturizmus: Révleányváron 19 ember van egy szántóföldre bejelentve

Íme a legalizált voksturizmus: Révleányváron 19 ember van egy szántóföldre bejelentve

Úgy tűnik, nagyon is jól működik a gyakorlatban a Semjén Zsolt nevéhez köthető, a kormánypárti többség által tavaly novemberben (boldogkarácsonyt!) az Országgyűlésben elfogadott törvénymódosítás nyomán kialakuló voksturizmus.

Ha szeretne egy rakás ismeretlent "befogadni" a '22-es választások idejére, akkor így úszhatja meg

"Az Adatváltozás-kezelési szolgáltatás bevezetésével, továbbá az állampolgárok adminisztratív terheinek csökkentésével összefüggő egyes törvények módosításáról". Ki gondolná, hogy egy ezzel a címmel megjelenő törvénycsomag mögé be lehet rejteni egy lehetséges és tömeges választási csalás kísérletét? Pedig az Orbán-kormánynak - úgy tűnik - ez is sikerül(hetet)t.

Mint ismert, a parlament akkori döntése nyomán már nem feltétele az állandó lakhely létesítésének, hogy az ember ott is éljen. Az új szabály megfosztotta a lakcímnyilvántartást azon képességétől, hogy a valódi helyben lakást igazolni tudja. A választásba nem az adott politikai közösség részét képező személyek is beleszólhatnak ellenőrizhetetlen módon.

A kissé kacifántos jogi nyelvezet helyett úgy is fogalmazhatnánk, hogy

az Orbán-kormány gyakorlatilag előre legalizálta a lehetséges és tömeges választási csalást.

Habár az ellenzék rögtön a szavazás után felhívta a figyelmet arra, hogy a fiktív bejelentések befolyásolhatják a választás eredményét, és az Alkotmánybírósághoz is fordult, az Ab határozatában elutasította a panaszt, mondván, ez nem jelent veszélyt a választások tisztaságára nézve.

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van, hogy nem kötelező a bejelentett lakóhelyen élni

Az ellenzék által benyújtott panaszt elutasító Ab határozat szerint nincs olyan veszély, hogy a fiktív bejelentések befolyásolhatják a választás eredményét - írja a HVG. A parlament 2021 novemberében döntött úgy, hogy innentől kezdve nem feltétele az állandó lakhely létesítésének, hogy az ember ott is éljen.

Nos, mi azért bemutatnánk egy esetet, ami ennek az állásfoglalásnak éppen az ellenkezőjéről tanúskodik. Ehhez Borsod-Abaúj-Zemplén megye egy kis községébe, Révleányvárra kell utaznunk, ahol információink szerint

a Partalja utca 33. házszámhoz történetesen 19 ukrán származású ember van bejelentve, a történetnek ráadásul külön szépséget ad, hogy a címen már ház sincs, csak szántóföldek. 

Az anomáliára a Deák Bertalan független polgármester által vezetett településen az Egységben Magyarországért munkatársai bukkantak rá, miután lekérték a vonatkozó hivatalos névjegyzéket.

Erdei Sándor Zsolt, az Egységben Magyarországért Borsod-Abaúj Zemplén megyei 5-ös számú választókörzet képviselőjelöltje lapunknak elmondta,

a helyszínre látogatva erről személyesen is meggyőződött, és valóban szántóföldeket talált az említett címen.

Beszélt arról is, hogy a Bodrogköz egy kis részén elhelyezkedő faluban a 2019-es önkormányzati választás adatai alapjána faluban

nagyjából életvitelszerűen 150-200 fő lakik, abból 28 fő ukrán nemzetiségű, ami közel 20 százalékos arány, ez pedig jelentősen befolyásolhatja a választás végeredményét helyben.

Az egységes ellenzék jelöltje elmondta,

választókörzete rendkívül nagy, mivel összesen 98 település tartozik bele, amiből csak Sárospatak és Sátoraljaújhely a két nagyobb város, viszont ha a Révleányvár szintű kistelepüléseken 20-30 százalékos arányban szavaznak ukránok és szlovákok, akkor nem beszélhetünk tiszta választásról.

Bár Erdei is tisztában van azzal, hogy a Fidesz lényegében legalizálta a választási csalásokat, de az szerinte akkor is elfogadhatatlan és a jóerkölcsbe ütközik, hogy valaki így nyerjen választásokat. Megemlítette, hogy a Szabolcs-Szatmár megyei, főként a határ menti településeken például ebből kifejezetten komoly problémák lehetnek.

"Mivel a Fidesz bázisa is véges, pénz nem számít alapon valószínűsíthetően mindent el fog követni annak érdekében, hogy külföldi állampolgárok is leszavazzanak rájuk, de ez aggályos, és a választások eredményét igenis befolyásolja"

- fogalmazott lapunknak a politikus.