Orbán állítása szerint az ügyészségi közleményből értesült a Völner-ügyről, káromkodott is, amikor olvasta

Orbán állítása szerint az ügyészségi közleményből értesült a Völner-ügyről, káromkodott is, amikor olvasta

Orbán Viktor miniszterelnök egy monstre, 3 és félórás(!) sajtótájékoztatót tartott, aminek talán a legfontosabb (egyetlen?) hírértékű bejelentése Novák Katalin várható államfői kinevezése volt. S bár a miniszterelnök csak a kérdések között volt hajlandó foglalkozni azzal, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter bizalmasát, Völner Pál államtitkárt súlyos korrupciós vádak miatt már meg is gyanúsították, azért beszélt a helyzetről. 

Orbán Viktor először az ATV kérdésére hárított azzal, hogy amíg Völner Pál ügyében nincs bírósági ítélet, "addig nem tudjuk az igazat". Ugyanakkor addig is mindenkire egyformán vonatkoznak a szabályok. 

"Gazdámnak" nevezett egy titokzatos személyt a Völner-botrány kulcsfigurája a lehallgatási anyagok szerint

A Nemzeti Védelmi Szolgálat által készített lehallgatási anyagokban Schadl György, a Magyar Végrehajtói Kamara elnöke többször is "gazdájának" nevezett egy olyan titokzatos személyt, akivel külföldön találkozgatott - erről a HVG számolt be. Hamarosan feloldhatják annak a büntetőeljárásnak a dokumentumait, amelyben Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese, Völner Pál is érintett, méghozzá gyanúsítottként - tudta meg a hvg.hu.

Az RTL Klubbal pedig közölte: nem merült fel benne, hogy Varga Judit miniszterasszony felelősségét vizsgálja, "nincs ami megalapozza". Akkor szerzett tudomást az ügyről, amikor az ügyészség kitette a közleményt a honlapjára. Arra a felvetésre, hogy ki lehet a titokzatos "gazda", lehetnek-e még érintett kormánytagok, Orbán Viktor csak annyit közölt, hogy az egész ügyet az ügyészség vizsgálja. 

A Telexnek elárulta, hogy néhány hete beszélt Völner Pállal a parlamentben. Elmesélte, hogy élete egyik kellemetlen epizódja is hozzá kapcsolódik, mert amíg Orbán Viktor végül felállt a kollégiumban Brezsnyev halálakor, Völner Pál inkább kiment a teremből.

"Diákkoromban is bátrabb volt, mint én"

- vallotta be, hozzátéve: nem tudja negligálni az ügyészség álláspontját a súlyos korrupciós ügyben megvádolt fideszes képviselőtársával kapcsolatban, de várja, hogy a bíróság kiderítse, mi az igazság. 

Orbán Viktor szerint nem kérdőjelezi meg Varga Judit kompetenciáját Völner-botrány.

A HVG-nek a miniszterelnök arról beszélt, hogy csak egy elvárása volt Völner Pállal szemben, hogy azonnal mondjon le a kormányzati pozíciójáról. 

Felmérés - A választók szerint Varga Judit is felelős a Völner-botrányban

A többség úgy véli, Varga Judit igazságügyi miniszter is felelős azért, hogy helyettese, Völner Pál korrupciós botrányba keveredett - derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Népszava kérésére készítettek. Az ellenzékiek 84 százalékával szemben csak 22 százalékuk vetette fel a tárcavezető felelősségét.

Nem ismétlem meg, mire gondoltam először az ügyészségi közlemény után - idézte fel a 24.hu kérdésére Orbán Viktor a Völner Pál mentelmi jogának kikérését követő pillanatokat. Azt mondta, ha tudott volna előre Polt Péterék nyomozásáról, az "nem lenne helyes". Nem mondom, hogy kényelmes, de az ügyészség nincs kormány alá rendelve - tette hozzá. 

Arra az újabb felvetésre, hogy más kormánytag is érintett-e, azt felelte, hogyha tudomást szerezne róla, egyből lépnie kellene. De csak eddig tart a felelőssége. Elárulta azt is, hogy a Fidesz nem tudja kényszeríteni Völner Pált, hogy adja vissza a képviselői mandátumát. Van a pártban fegyelem, de a mandátum a képviselőé, és ha "úgy látja jónak", megtartja.