Zelenszkij: „Putyin a harmincas-negyvenes évek embertelen valóságát akarja visszaállítani”

Zelenszkij: „Putyin a harmincas-negyvenes évek embertelen valóságát akarja visszaállítani”

Egyedül Orbán Viktor nem tapsolt az érkező Zelenszkijnek.

Csak a győzelmünk garantálja európai értékeinket

- mondta Volodimir Zelenszkij Brüsszelben az EU-csúcson, ahol Orbán Viktor is jelen volt.

A The Guradian tudósítása szerint az ukrán elnök köszönetet mondott az ukránoknak nyújtott támogatásért, amelyet Európa-szerte a városok lakossága nyújtott ebben a „történelmi csatában”. Méltatta az európai életszínvonalat, a jogállamiságot, a nyitott társadalmakat és az európai emberek értékeit.

Ez a mi Európánk, ezek a mi szabályaink, ez a mi életmódunk. Ukrajna számára ez a hazaút

- jelentette ki Zelenszkij aki később hangsúlyozta, hogy további lépéseket kell tenni Oroszország ellen, beleértve az orosz drón-, rakéta- és IT-szektor elleni szankciókat.

Az ukrán elnök élesen kritizálta az orosz államot, amiért az állampolgárait fegyverszállító eszközökként kezeli, és amiért Putyin szerinte vissza állítaná a „harmincas és negyvenes évek embertelen valóságát”. 

Volodimir Zelenszkijt nagy taps fogadta az Európai Parlamentben és

Roberta Metsola az EP elnöke kijelentette, „Ukrajna olyan értékekért harcol, amelyek összekötnek bennünket, értékekért, amelyek európaiakká tesznek bennünket. Az önök jövője az Európai Unióban van!”

Metsola beszéde végén biztosította Zelenszkijt, hogy addig támogatják Ukrajnát, ameddig szükséges.

Korábban mindenki arra volt kíváncsi, hogy Orbán Viktor vajon találkozik-e, illetve tárgyal majd Zelenszkijjel. Erre Gulyás Gergely sem tudott válaszolni a kormányinfón.

Ugyanakkor egy meglehetősen beszédes videót tett közzé az Euronews. Ezen az látható, hogy

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megérkezik az Európai Tanács ülésére, ahol tapssal köszöntik a fotózáshoz felálló miniszterelnökök és államfők - kivéve Orbán Viktort. A kormányfő köhögött, krákogott, a zakóját igazgatta, szóval mindent megtett, csak tapsolnia ne kelljen, de Zelenszkij éppen előtte állt a közös fotón.