Zelenszkij: Az elmúlt év a kitartás, a bátorság, a fájdalom, a remény és az elpusztíthatatlanság vad éve volt

Zelenszkij: Az elmúlt év a kitartás, a bátorság, a fájdalom, a remény és az elpusztíthatatlanság vad éve volt

Az ukrán elnök az orosz agresszió egy éve évfordulóján úgy fogalmazott, az elmúlt egy év legfőbb eredménye, hogy Ukrajna túlélte.

Nem szenvedtünk vereséget. És mindent megteszünk azért, hogy ebben az évben győzzünk! Dicsőség Ukrajnának!

Volodimir Zelenszkij videó üzenetében 2022. február 24-ét „életünk leghosszabb, modern történelmünk legnehezebb napjaként” jellemezte.

„Nem ijedtünk meg, nem törtünk össze, nem adtuk meg magunkat” - mondta. Zelenszkij aki  szerint az ukránok megértették, hogy minden egyes holnapért harcolni kell és harcolnak is.

Az ukrán elnök az évfordulón köszönetet mondott az ukrán embereknek, a katonaságnak és mindenkinek, aki valamilyen módon segít országának a háborúban. A szövetségesekről azt mondta:

„Örülök, hogy a nemzetközi Putyin-ellenes koalíció annyira megnőtt, hogy külön megszólítást igényel.”

Volodimir Zelenszkij megemlékezett a veszteségekről és a tragédiákról is: a szétlőtt szülészetről, a mariupoli színházról, Bucsáról, az Azovstalról. 

A pusztítás révén szerinte „az egész világ világosan felismerte, hogy mit jelent valójában az „orosz béke”. Kitért a háború által megtizedelt családokról és arról, hogy a háború megváltoztatta az emberek szokásait és hagyományait.

Régen a nagyapák mesélték az unokáiknak, hogyan verték meg a nácikat. Most az unokák mesélik a nagyapáknak, hogyan verték meg a rasszistákat. Az anyák és nagymamák régebben sálakat szőttek; most álcahálót szőnek. A gyerekek régebben okostelefont és kütyüket kértek a Mikulástól, most zsebpénzt adnak és adományokat gyűjtenek a harcosainknak

- idézi az ukrán elnököt az RBC Ukraina nyomán a 444.hu.

Oroszországgal kapcsolatban Zelenszkij kijelentette, sosem bocsátanak meg, és nem nyugszanak, amíg „az orosz gyilkosok” meg nem kapják a nemzetközi bíróság büntetését.

Kilenc évvel ezelőtt a szomszéd lett az agresszor. Egy évvel ezelőtt az agresszor hóhérrá, fosztogatóvá és terroristává vált. Nincs kétségünk afelől, hogy felelősségre fogják vonni őket. Nincs kétségünk afelől, hogy győzelem vár ránk

- jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.