Vona Gábor: ha egy kormány korrupt, akkor a kormányfő is korrupt

Nincs olyan, hogy "vannak a rossz tanácsadók meg jó király", mert a „fejétől bűzlik a hal”.

A jobbikos pártelnök szerint érdemes megfigyelni azt a feszengést, zavartságot a Fidesz padsoraiban, amit ez a nap kiváltott. Kellemetlenebb ugyanis a Fidesz-KDNP képviselőinek a korrupciós kérdésekben megszólalni, abban az időben, amikor kormányon vannak, mint a „migránskrízisben fürdeni”.

A Jobbik szerint a migránskrízis fontos téma, a kormány minden előremutató kezdeményezését támogatja, de ez nem jelenti azt, hogy azokról a korrupciós ügyekről nem fog beszélni, ami az embereket érdekli vagy érdekelheti.

Vona leszögezte, ha a Fidesz korrupciójáról beszélünk, „óvatosan kell általánosítani”, hozzá kell tenni, hogy „tisztelet a kivételnek.” A jobbikos politikus biztos abban, hogy léteznek tisztességes fideszes tagok, képviselők, polgármesterek, kormánytagok, de példaként azt hozta fel, hogy ha van egy kondér gulyás, amibe egy madár belepiszkít, abból már nem szokás kérni. A Fidesz esetében ez fordítottan arányos: nem egy kondér gulyás van, amibe egy kis madárpiszok belekerült, hanem van egy kondér madárpiszok, amibe néha beletesznek egy kis krumplit, répát, zöldséget, sót, borsot, de ettől a fűszerezéstől az még nem lesz ehető,

„az még egy kondér mocsok marad”.

A Jobbik azt látja, hogy a Fidesz-kormányt, ahogy az előző kormányokat is ilyen mértékben uralja el a korrupció. Tehát minden tisztességes kezdeményezés, még a Fidesz saját jó szándékú kezdeményesei is rendre elvesznek a korrupciós hálózatban. Vona emlékeztetet arra, hogy az ominózus parlamenti napon a kormánypárti képviselők és a kormányfő is egyhangú feleleteket adtak a Jobbik témafelvetésére, javaslataira, a fideszesek azt mondták, hogy inkább Kovács Béla ügyével kellene foglalkozni. A pártelnök szerint azonban a mélypontot L. Simon László államtitkár felszólalása jelentette, amikor azt mondta: hogy a Jobbik azért szervezte a tematikus parlamenti napot, mert „az fáj nekik, hogy nem az övék a biznisz.” Vona szerint ki kell mondani azt, hogy L. Simon László elszólta magát, egy pillanatnyi figyelemkihagyás előhozta a fideszes politikusból az igazságot, hiszen elismerte, hogy bizniszek vannak a kormány körül. 

A Jobbik elnöke több példát felhozott arra, hogy a pártját miért nem érdekli a „biznisz”. Elmondta, hogy a jobboldali ellenzék ezért adott be arra irányuló javaslatot, hogy korrupciós bűncselekmények legyenek elévülhetetlenek. Kezdeményezte azt is, hogy minden egyes kormánytaggal és országgyűlési képviselővel szemben vagyonosodási vizsgálat induljon a ciklus végén. Vona az antikorrupciós javaslatok között említette, hogy minden parlamenti képviselő közölje családtagjainak a vagyonnyilatkozatát, ezt a Jobbik maga meg is tette. Ehhez hasonlatos volt az a többszöri jobbikos felhívás, hogy a Quaestor-ügyben az országgyűlési képviselők nyilatkozzanak arról, hogy nem éltek vissza bennfentes értesülésekkel, nem vettek ki pénzt onnan a brókercég bedőlése előtt. Ezt a nyilatkozatot a jobbikosok közreadták, a fideszesek nem. Mindezeket a javaslatokat a Fidesz nem támogatta, leseperte az asztalról, Vona szerint ez azt a gyanút erősíti, hogy a kormánypárt összezár azok mellett, akik ezekben az ügyekben érintettek.

Vona Gábor megkérdezte a Parlamentben a Fidesz képviselőit arról, hogy

"ki az, aki Habony Árpádért, Andy Vajnáért és Mészáros Lőrincért tűzbe merné tenni a kezét?"

De, senki nem jelentkezett, a miniszterelnök úr sem. Vona ennek kapcsán megjegyezte, hogy a kormányfő tanácsadóiért, bizalmasaiért Orbán Viktor a felelős, szerinte nincs olyan, hogy "vannak a rossz tanácsadók meg jó király", mert a „fejétől bűzlik a hal”,

„ha egy kormány korrupt, akkor azért van, mert a kormányfő korrupt”.

A Jobbik elnöke a korrupció felszámolását jelölte meg legfontosabb célnak az után, hogy a Jobbik 2018-ban kormányra kerül. Megüzente a fideszeseknek, hogy 2018 után nem csak hatástalan feljelentések lesznek, hanem elindulnak a nyomozások is.