Sarokba szorult az ügynökmúlt miatt Orbán Viktor - és úgy válaszolt, mintha egy kocsmában ülne

Vona: "Én tisztában vagyok azzal, hogy Ön a katonai évei alatt kapcsolatba került a szolgálatokkal".

Nem igazán lehet tudni, mi jöhet még ezután? Orbán Viktor miniszterelnök korábban Terry Black hangján szólalt meg a parlamentben,

most pedig csicskának nevezte a legerősebb ellenzéki pártot.

Vona Gábor hétfőn arra figyelmeztette a képviselőket, hogy nem tarthatjuk befejezettnek a rendszerváltást addig, amíg nem hoztuk nyilvánosságra a pártállami múlt titkait, az ügynöklistákat. De mi lehet ennek az oka? A jobbikos pártelnöknek van erre is egy magyarázata:

"Én tisztában vagyok azzal, hogy Ön a katonai évei alatt kapcsolatba került a szolgálatokkal, azzal is tisztában vagyok, hogy az Ön családjában is volt olyan, aki 1956-ban a forradalom idején ügynökként dolgozott az ÁVH-nak".

Vona Gábor hangsúlyozta, nem akarnak olyan országban élni, ahol a korábbi diktatúra fenntartói a legmagasabb politikai címre is pályázhatnak. Ezért egyértelműsíteni akarta a helyzetet:

"Válaszoljon nekem arra a kérdésre, hogy mi elől menekül, mi elől fut, van-e esetleg a miniszterelnöknek valami további titkolnivalója ebben a kérdésben, miért próbálja elkerülni azt a helyzetet, ami előbb-utóbb úgyis elkerülhetetlen".

Fricska volt az is, hogy Vona megelőzte Orbánt, és lelőtte a miniszterelnök poénját: "az önök pártjának mindenről Simicska Lajos és Soros György jut az eszébe". (Utalva arra, hogy az agitprop szerint a baloldal mögött Soros, a Jobbik mögött Simicska áll). De Vonát ez a kommunikációs panel hidegen hagyja:

"Engem az érdekel, hogy az Országgyűlésben mellébeszélés nélkül azt az egy mondatot kimeri-e mondani, hogy soha nem voltam ügynök, soha nem adtam senkiről sem írásban, sem szóban jelentést."

Orbán válaszában – ahogy azt mindenki várta – simicskázott: szerinte a Jobbikot eladták, benne ülnek egy nagy vállalkozó zsebében, majd hozzátette: "Önök a Jobbikból, egy nemzeti radikális pártból egy csicskapártot csináltak".

Legközelebb már repül a Kőbányai sör is a Jobbik padsorai felé?