Vona Gábor szerint nemzeti ügy az alaptörvény-módosítás, továbbra is egyeztetni akar Áder Jánossal

Legalább 15 percet.

A jobboldali ellenzéki párt vezetője a közösségi oldalon reagált arra a hírre, miszerint Áder János köztársasági elnök

"nem akar döntőbírája lenni a pártok közötti demokratikus vitáknak",

azaz nem fogadja Vona Gábort, egyben nem hajlandó tekintélyét latba vetni annak érdekében, hogy a kormánypártok támogassák az alaptörvényt.

"Meggyőződésem, hogy Magyarország államfője nem tehet úgy, mintha nem lennének politikai ügyek, amiben neki is meg kell szólalnia. Nagyon örültem Áder János népszavazás idején tett megnyilatkozásának, de a problémát azóta nem sikerült megoldani. A köztársasági elnök nem lehet sem egy párt, sem az elit képviselője, hanem az emberek elnöke kell, hogy legyen"

- fogalmaz a Jobbik elnöke, aki hangsúlyozza, hogy levelét hivatalos formában is eljuttatja a hazánk legfőbb közjogi méltóságának.

Nemzeti ügy

Mint ismert, Vona Gábor azután fordult Áder Jánoshoz, hogy a kormánypárti többség lesöpörte az asztalról az Orbán Viktor által benyújtott, ötpárti konszenzuson alapuló tervezetet. A Jobbik mindössze egyetlen mondatot tett a miniszterelnök által jegyzett szöveghez, amelynek eredményeként lehetőség lenne egyszerre kizárni a kötelező betelepítési kvótákat és a letelepedési kötvényeket.

Egyébként amíg a köztársasági elnök a válaszon gondolkozott, addig a Fidesz-KDNP még egy alkalommal megakadályozta, hogy napirendre vegye a Jobbik javaslatát az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága.