Vona: Ha a kormány nem, majd mi 2018-tól megoldjuk az oktatásügy problémáit

A problémák kezelése helyett a Fidesz a parlamenti vitanapon is csak az MSZP-vel folytat iszapbirkózást.

A mai napon az országgyűlés az oktatásügyben tart vitanapot, így a Jobbik elnöke is az oktatás helyzetét elemezte kedd esti budapesti sajtótájékoztatóján. Mint fogalmazott, az oktatásügy nemcsak egy ágazat a sok közül, hanem azok közé tartozik, amelyeken áll vagy bukik a magyar jövő, és amelynek állapota kihat arra, hogy sikeres lesz-e az ország. 
 
A Jobbik szerint nem igaz, hogy a kormány erején felül biztosít anyagi forrásokat az oktatásügyre, mert míg 1990-ben 6%, majd 2003-ban 5,3%, addig a jelenben 4% alá esik az oktatásra fordított pénzügyi források GDP-hez viszonyított aránya. Ezzel pedig az ország regionális szinten is csak sereghajtónak számít.
 
Vona rámutatott, hogy jelenleg a pedagógusoknak sem az anyagi, sem a társadalmi megbecsülése nem kielégítő. Felidézte, hogy az utóbbi is mennyit romlott a 26 évvel ezelőtti helyzethez képest. Rámutatott arra is, hogy a kormánynak be kellene fejeznie a pedagógusok démonizálását is, és nem azt a képet kellene mutatnia, hogy pénzéhesek vagy pártpolitikai kijáróemberek.  
 
A mai parlamenti vitanapot elszomorítónak nevezte, amelyen
a XX. századi pártok XX. századi vitát folytatnak a XXI. századi oktatás helyzetéről.
Tapasztalata szerint a Fidesz és az MSZP csak arra használja a vitanapot, hogy egymást besározza, iszapbirkózást folytasson, és a két párt csak egymással hajlandó foglalkozni, nem az oktatás helyzetével. Mint mondta, egyedül a másik XXI. századi párttal, az LMP-vel lehet értelmes vitát folytatni. 
 
A Jobbik elnökének meggyőződése, hogy sem a Fidesz, sem az MSZP nem fogja megoldani az oktatásügy problémáit. Többek közt ez is az oka annak, hogy az évindító beszédében bejelentette, hogy Valódi Nemzeti Konzultációt indítanak. A konzultáció célja, hogy a pozitív energiákat összefogva meghátrálásra és cselekvésre kényszerítsék a kormányt addig, amíg 2018-ban át nem veszik a kormányzói szerepet. Erre azért is lesz szükség szerinte, mert mint fogalmazott, a kormány arrogáns, és képtelen a problémák kialakulása előtti egyeztetésre.
 
Hozzátette továbbá, hogy határozott véleménye szerint Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének le kellene mondania. Mint fogalmazott, a miniszternek eddig is az volt a fő feladata, hogy "lefojtsa a lázadásokat". A Jobbik szerint a Klik is megbukott, és a nemzeti néppárt szerint egy aranyközéputat kellene találni: azokat az iskolákat, amelyeknél szükséges, azoknál a kormány legyen a fenntartó, míg ahol megoldható, ott az önkormányzat. Ezt a változtatást pedig, ha a Fidesz-KDNP kormány addig nem valósítja meg, akkor 2018-ban a Jobbik a kormány fogja megoldani a problémákat - hangsúlyozta Vona Gábor.
 
A sajtótájékoztató után a Valódi Nemzeti Konzultáció egyik elemeként indult országjárásának soron következő fórumát tartja ezekben a percekben is Vona Gábor. A korrupció, egészségügy és oktatásügy témakörök mentén zajló beszélgetésre teltház előtt kerül sor a belvárosi Király utcában. Vona Gábor mellett Szilágyi György országgyűlési képviselő és Stummer János regionális igazgató beszél az érdeklődőknek, akiknek kérdéseket is lesz lehetősége feltenni.