Woody Allen kiment a divatból, a himalájamászás vezet - itt a mozis top 10-lista

A hétvége bajnoka a mozikasszáknál az Everest című film volt: közel negyvenezren ültek be a moziba, hogy Robin Wright, Keira Knightley, Jake Gyllenhaal és Michael Kelly szó szerint viharos küzdelmét nézve szorongassák a szék karfáját - és minderre összesen csaknem 60 millió forintot költöttek.
 
 
A kezdő című Robert De Niro-Anne Hathaway-komédia áll a második helyen, pedig csak csütörtökön mutatták be: 31 ezren váltottak rá jegyet majdnem 60 millió forintért. Az Útvesztő második része, a Tűzpróba érdekes módon egy napon debütált az Everesttel, de a hétvégén a 31 ezer néző csak a harmadik helyre juttatta döntésével a listán.
 
A Vakáció című bohózatot az ötödik helyen a Minyonok követi - egészen elképesztő, hogy a július elején bemutatott animációs film még szeptember végén is a lista középmezőnyének kellős közepén áll: a premierje óta összesen 717 ezren látták, és a produkció csak Magyarországról befolyt bevétele most már az egymilliárd forintot karcolgatja.
 
A (sz)ex az oka mindennek című romkom nem örvend ekkora népszerűségnek a hazai mozifogyasztók köreiben: most a hatodik helyen áll - a bemutatója óta eltelt két hétben összesen csak 26 ezren ültek be rá. Az U.N.C.L.E embere című kémakciót több mint egy hónapja játsszák a mozik, ezalatt 91 ezren nézték meg, de csúszik le a listán: most a hetedik helyezést érte el.
 
 
A Mission: Impossible-nemzedék legifjabb sarja, A titkos nemzet követi, amelyre közel két hónap alatt már majdnem 200 ezren ültek be. Woody Allen viszont, úgy tűnik, kiment a divatból. Legújabb filmje, az Abszurd alak szeptember 17-én debütált, de a 10 ezres nézőszám és a közel 15 millió forintos bevétel csak a kilencedik helyre volt neki elég. Az Agymanók című Pixar-produkció, ami nyáron szintén sok nézőt vonzott a mozikba, most a sereghajtó tizedik. Igaz, már június vége óta műsoron van, és azóta több mint 250 ezren nézték meg - és csengettek ki érte 342 millió forintot. 
 
A jövő heti toplistában valószínűleg igen előkelő helyen fog szerepelni Ridley Scott legújabb filmje, a Matt Damon főszereplésével Budapesten is készült Mentőexpedíció című sci-fi/űrdráma.
 
 
A moziról hamarosan érkezik a kritikánk is, de annyit elárulunk: a MüPa és a Bálna szerepel a filmben, előbbi épület pedig szerepe szerint Peking fényét emeli, így kínai írásjelek díszítik. Nem valószínű, hogy bekerül a legnézettebb tíz film közé majd a 45 év, amely szintén ezen a héten csütörtökön debütál, pedig igazán megérdemelné. A filmről írt kritikánk itt olvasható.