Z. Kárpát Dániel a Jobbik nyugdíjasoknak szóló jóléti programját 8 pontban vázolta fel

Z. Kárpát Dániel a Jobbik nyugdíjasoknak szóló jóléti programját 8 pontban vázolta fel

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője is kifejtette a párt jóléti programjának részleteit a Nyugdíjas Parlament szerdai ülésén. Az esemény fő témájaként a nyugdíj és a nyugdíjasok helyzetének javítása került előtérbe, többek között a megélhetés, a családtámogatások és a lakhatás kérdésein keresztül. A problémakör orvoslására a politikus a Jobbik jóléti programjának 8 pontját vázolta fel, amelyeket a rendezvényen is hangoztatott.

Az ellenzéki párt alelnöke először is leszögezte, örül annak, hogy egy valódi konszenzuális ellenzéki megoldás kezd kirajzolódni ez ügyben is.

De előválasztás van, és a finomhangolásról nagyon sokat vitatkozunk, hogy melyik párt éppen hogy viszonyul az adott szakpolitikai megoldáshoz

- tette hozzá rögtön Z. Kárpát, aki elmondta, szerinte konszenzus van abban, hogy az egyéni nyugdíjszámla bevezetését minden ellenzéki párt a magáénak érzi, ebben komoly ellentmondásokat nem érzékelt a szerdai ülésen sem.

Az ellenzéki politikus felidézte, a nyugdíjszámítás tekintetében a vegyes és a svájci indexálás közötti álláspontok jelentek meg. Viszont szerinte tulajdonképpen bármelyik indexálás jó lenne, amely kedvezőbb helyzetbe hozná a nyugdíjasokat.

1.

Mint fogalmazott, a Jobbik továbbra is kiáll a differenciált nyugdíjemelés mellett, tehát azt szeretnék elérni, hogy ne egy fix százalékos érték jelentse a nyugdíjemelést, hanem a kisnyugdíjasok tekintetében ez a százalékos érték legyen magasabb. Ám félmilliós nyugdíj fölött nem érzik annyira a rászorultságot a komoly és kiterjedt nyugdíjemelésre. Mivel előbbinél ez pár száz forintot, míg utóbbinál akár tízezer forintot jelentene, ezért ennél sokkal igazságosabb rendszert szeretnénk - magyarázta a parlamenti képviselő, aki szerint

a Nyugdíjas Parlament maximálisan egyetért ezzel a törekvéssel.

2.

Felhívta a figyelmet Z. Kárpát Dániel arra is, hogy egy másik, általuk javasolt fontos pont a Férfiak 40 nevű kezdeményezésük. Mint elmondta, támogatják továbbra is a Nők 40-et, tehát a nők természetesen 40 ledolgozott év után mehessenek nyugdíjba.

De a Jobbik rettentően fontosnak tartja azt is, hogy a gyermekneveléssel otthon töltött idő kompenzálásra kerüljön a nyugdíjrendszert és a járulékfizetést illetően is. Hiszen nagyon sok női honfitársunknak azért alacsonyabb a nyugdíja, mert adott esetben 6-8 évet otthon töltött gyermekével, márpedig ez igenis ér annyit, mint a munkavégzés

- emelte ki a Jobbik politikusa, aki úgy látja, ehhez jó lenne egy kompenzációs mechanizmus, de a statisztikák alapján bizonyos szegmensekben látható férfitársainknál, hogy több mint a felük nem érheti meg a nyugdíjkorhatárt vagy csak egy-két éves nyugdíjasként eltöltött időre számíthat. Nem is beszélve az egészségben élt évek arányáról.

Épp ezért a Férfiak 40 programot nagyon komolyan tartjuk, hiszen nem üzenhetjük azt a férfiaknak, hogy dolgozzák le az életüket, aztán pedig lényegében nyugdíjat nem kaphatnak, mivel nem lesznek olyan aktív éveik, amikor ezt élvezni is tudnák

- érvelt a jobbikos honatya.

3.

A nyugdíjminimum kapcsán elmondta:

Rettenetesen fontos javaslatunk, hogy azt a 28 500 forintos értéket, amit Európa legkegyetlenebb kormánya, a Fidesz bebetonozott, a mindenkori szakmunkás minimálbér 80 százalékára kell felemelni.

Ez lenne a legalsó határ, amit nem célként tűznek ki, hanem olyan minimum küszöbként, ami alá senki sem kerülhet - fűzte hozzá Z. Kárpát Dániel.

4.

Hangsúlyozta a parlamenti képviselő azt is: 

A Jobbik mindig is elszánt volt az áfa-rendszer módosításában, tehát az alapvető élelmiszerek és a gyermeknevelési cikkek esetében is szorgalmazzuk a 27 százalékos, uniós rekorder áfakulcs csökkentését, legalább 5 százalékra. 

Az ellenzéki képviselő rámutatott, megvizsgálták a nyugdíjas fogyasztói kosárba tartozó cikkeket, s 1100 áruféleség igen jelentős részénél látható. Szerinte, ha figyelünk a piaci folyamatokra és az áfacsökkentés árcsökkentéssé is változik, az komoly, érdemi segítséget tud nyújtani.

Statisztikai mérések alapján Z. Kárpát arról is szólt, hogy a 60 év feletti krónikus betegek aránya - mint fogalmazott - irgalmatlanul magas, sőt, 65 év felett egyes szegmensekben ez eléri kétharmados arányt. Ezért szerinte át kell gondolni azt is, hogy a betegségek kezeléséhez szükséges gyógyszereket ezek az emberek térítésmentesen kaphassák egy észszerűségi határon belül. Mindenesetre a mostani nyugdíjszínvonal mellett nagyon komoly megterhelést jelentenek a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök finanszírozása, főleg egy magányosan élő szépkorúnak.

5.

A Jobbik politikusa a rendezvényen kiemelte azt is, hogy kezdeni kell valamit az időskori elmagányosodással, szeparációval. Mint fogalmazott:

Itt mindenképpen a társadalmi szolidaritás visszaépítése hozhat eredményeket, hiszen a vonatkozó vizsgálatok és a mérések szerint erősen 40 százalék fölötti azon idős magyar hölgyek aránya, akik egyedül élnek.

Ennek véleménye szerint számtalan oka van, viszont az egész régióban tapasztalható ez a kiugró adat, azonban Magyarországról mondható el, hogy itt található a legtöbb idős ember, aki egyedül él - mondta.

6.

Meglátása szerint ebből következik egy másik probléma, az időskori lakhatási szegénység kérdése. Nagyon sokan maradnak egyedül a generációk óta vagy évtizedek óta lakott családi házban. Olyan helyzetbe is sokan kerülnek, hogy csak egy szobát tudnak felfűteni, viszont a teljesen érthető érzelmi kötődés okán ragaszkodnak az otthonukhoz. 

A Jobbik abban látja a megoldást, hogy államilag támogatott programokkal, s uniós forrásokkal egy olyan lakhatási támogatási rendszert dolgozzunk ki, amely például támogatott módon képes energetikai fejlesztéseket, korszerűsítéseket végrehajtani az adott ingatlanon. Ily módon annak rezsiköltsége csökkenhet, a legjobb energiahatékonysággal társítva. 

Ezekre a fejlesztésekre a nyugdíjasoknak elég ritkán marad anyagi ereje, támogatott formában viszont nagyon jelentős könnyebbséget lehet elérni számukra e téren, csökkentve a lakhatási szegénységet is - folytatta érvelését. 

7.

Végül egy rendkívül fontos szimbolikus gesztust emelt ki a szerdai ülésen is, ezzel kapcsolatosan Z. Kárpát Dániel aláhúzta, a pártja számára elképesztően fontos a demográfiai kérdéskör, mert gyakorlatilag minden szakpolitikai és gazdasági döntésüket népesedéspolitikai szempontoknak rendelik alá, illetve annak, hogy a családokat támogatni tudják.

Adódik a kérdés, miért nem az egyén érdekérvényesítését támogatjuk. A baloldali pártok általában az egyén oldaláról közelítik meg a társadalmi kérdéseket, a Jobbik mint jobboldali és keresztény-szociális erő pedig a család felől közelít, mely a társadalom legkisebb és legfontosabb egysége, életközössége 

- szögezte le a párt alelnöke, hozzátéve, hogy a család organikus, szerves részének tekintik azon nyugdíjaskorú hozzátartozókat is, akik egyedül élnek, támogatásra szorulnak rá.

Ezért azt fogják javasolni, hogy az aktívan dolgozók lehetőséget kaphassanak arra, hogy a nyugellátásban részesülő közvetlen hozzátartozóikat, szüleiket az szja-juk 10 százalékának átcsoportosításával támogathassák. Ez a szülőtámogatási járadék, ami egy régóta meglévő szakmai ötlet - ismertette a politikus, aki egyúttal emlékeztetett:

Inkább az a durva, hogy a magyar parlamentben az utóbbi 10 évben nem sikerült érdemi vitát kicsikarni erről a kérdésről, mi viszont eltökéltek vagyunk abban, hogy az összes felsorolt szakpoltikai programpontról ne csak vitatkozzunk, hanem amelyek érdemi könnyítést jelentenek nyugdíjas honfitársainknak, azokat keresztül is vigyük a rendszeren

- fejtette ki.

8.

Az ellenzéki politikus szerint nyugdíjas ne fizessen banki költségeket.

Tehát egy tehermentesített bankszámla-konstrukciót javasolunk, amit egyébként átlagfizetésig minden magyar számára elérhetővé tennénk. Így 0 forintért lehetne bankolni, ideértve a normál banki átutalást, a közüzemi számlák befizetését, és a saját pénzünkhöz való hozzájutást. Ezek ne kerüljenek pénzbe Magyarországon, a bankok éljenek meg abból, hogy forgathatják a pénzünket, és ne terheljenek ránk extra költségeket! Ez ugyan szimbolikus, de fontos gesztus a nyugdíjasok felé

- zárta Z. Kárpát Dániel a szépkorúakat érintő jóléti program bemutatását.