Zavar van a Momentumban vendégmunkásügyben: nem tudja a fej, hogy mit csinál a kéz

Zavar van a Momentumban vendégmunkásügyben: nem tudja a fej, hogy mit csinál a kéz

Miközben a párt elnöke a Jobbikot támadta a „migránsmunkás” szó használata miatt, más momentumosok már jól látják, hogy mekkora gondot okoz Magyarországnak az ázsiai vendégmunkások tömeges betelepítése.

Nagy Donát, a Momentum szombathelyi elnöke csütörtöki Facebook-posztjában így fogalmazott:

Eltörlik a kötelező orvosi vizsgálatot a munkahelyeken PONT AKKOR, amikor elkezdik ezrével importálni a távol-keleti munkásokat a híresen egészséges és rendben működő aksigyárakba.

Ezt azzal kapcsolatban írta, hogy Semjén Zsolt kedd éjjel benyújtott salátatörvényével az Orbán-kormány eltörölné a kötelező munkaalkalmassági orvosi vizsgálatot, illetve csak bizonyos szakmák és területek esetében maradna meg.

A jelenlegi helyzetben természetesen mindenkiben felmerül, hogy erre a változtatásra azért van szükség, hogy ne kelljen megvizsgálni azt a többtízezer ázsiai vendégmunkást, akik a Fidesz által erőltetett kínai és dél-koreai akkumulátorgyárakba jönnek dolgozni kevés pénzért, a magyarok helyett.

A Jobbik-Konzervatívok például így fogalmazott: „Ez a döntés egyértelműen az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos kormányzati törekvések megsegítésének és támogatásának tekinthető, hiszen ezzel a húzással az ázsiai és afrikai migránsmunkások kötelező orvosi vizsgálata is megszűnik.”

De a Momentum mint párt álláspontja korántsem ennyire egyértelmű:

⚫ Donáth Anna momentumos EP-képviselő szerint „ a vendégmunkások elleni gyűlöletkeltéssel nem lehet legyőzni a gyűlölet kormányát”. Kifejtette: a vendégmunkások elleni gyűlöletkeltés kizárólag a Fidesznek jó, mert eltereli a figyelmet arról, hogy valójában ők a hibásak a válságért, a rekordmagas inflációért és a gyalázatos fizetésekért.

⚫ Gelencsér Ferenc a párt elnöke már nem volt ilyen óvatos: A szintén akkumulátorgyárral terhelt Ácson tartott lakossági fórumon azt mondta, „a külföldi vendégmunkások behozatala egyfajta lakosságcsere”. kifogásolta viszont a Jobbik által használt „migránsmunkás” kifejezést.

⚫ A szombathelyi Nagy Donát pedig úgy látszik, hogy a pártközponttól teljesen függetlenül megfogalmazta a véleményét az aggasztó helyzettel kapcsolatban.

Magyarországon jelenleg a Jobbik-Konzervatívok az egyetlen szalonképes párt, amely helyén kezeli a Fidesz-kormány által behozni kívánt 500 ezer vendégmunkás jelentette kihívásokat. Elutasítják Orbánék tervét, mert szerintük a magyaroknak kellene inkább normális, európai szintű fizetést adni, illetve környezetszennyező és veszélyes akkumulátorgyárak helyett magas hozzáadott értékű iparra van szüksége az országnak.

(Címlapkép: Nagy Donát/facebook)