Semjén éjjel benyújtott javaslatával megszünteti a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálatokat a kormány

Semjén éjjel benyújtott javaslatával megszünteti a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálatokat a kormány

A munkáltató saját döntése alapján továbbra is elküldheti az alkalmazottakat alkalmassági vizsgálatra, de erre csak bizonyos munkakörök esetében kötelezi a törvény.

A munkáltatók és a munkavállalók adminisztratív terheinek csökkentésére hivatkozva Orbánék megszüntetik a kötelező munkaköri alkalmassági orvosi vizsgálatot – vette észre az ATV.

Csak bizonyos szakmában lesz kötelező az orvosi vizsgálat, amúgy szabadon dönthet róla a munkáltató.

„A hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” fantázianevű salátatörvényt az éjféli javaslatbenyújtások bajnoka, Semjén Zsolt jegyzi.

A törvénytervezet szerint lesznek olyan munkakörök és foglalkozások, amik esetében a továbbiakban is kötelező lesz az orvosi vizsgálat, illetve a munkáltató saját hatáskörben előírhatja ezt, de nem lesz számára kötelező. A munkáltató mindkét esetben továbbra is ingyenesen köteles biztosítani az alkalmassági orvosi vizsgálatot.

A benyújtó az emberek hétköznapi ügyintézésének egyszerűbbé tételével indokolja a törvényjavaslatot.

„A vállalkozások sikeressége érdekében pedig olyan jogi környezetet kell kialakítani, amiben az adminisztráció időbeli és pénzbeli költségei minimálisak, így az erőforrásaikat a jogszabályoknak való megfelelés helyett a működésükre, a termelésre tudják fordítani” — szól a sánta magyarázat.

A salátatörvényt a fideszes parlamenti kétharmad várhatóan gondolkodás nélkül elfogadja majd.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. november 6-án. MTI/Máthé Zoltán)