Zelenszkij: Legalább 137 ezer háborús bűnt követtek el az oroszok eddig Ukrajnában

Zelenszkij: Legalább 137 ezer háborús bűnt követtek el az oroszok eddig Ukrajnában

Az ukrán elnök meggyőződése szerint legalább ennyi büntetést kellene kiszabni rájuk.

Az orosz-ukrán háború 2022. februári kezdete óta az orosz katonák legalább 137 ezer háborús bűnt követtek el Ukrajnában, és legalább ennyi büntetést kellene kiszabni rájuk - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy szerdai kijevi nemzetközi konferencián.

"Az igazságosság egyesíti az embereket, mert az igazságosság iránti vágy áll az emberi kultúránk középpontjában. Most az igazságosság vágya egyesít mindenkit, aki velünk dolgozik, hogy megvédjük az emberek életét és hazánkat az oroszoktól.

Ma legalább 137 ezer okunk van arra, hogy folytassuk ezt a munkát, és pontot tegyünk a végére. Pontosan ennyi háborús bűnt követett el eddig Oroszország, legalábbis ennyi vált ismertté. Bűncselekmények a béke és az emberiség ellen, államunk ellen, népünk ellen, Ukrajna és ukránok ellen. Ez pedig azt jelenti, hogy ettől kevesebb a büntetés sem lehet"

- fogalmazott az államfő.

"Minden nemzet tisztában van az igazságszolgáltatás árával. Minden olyan állam, amely valóban tiszteli az emberi életet és a nemzetközi jogot, egyszerűen nem létezhet igazságosság nélkül, függetlenül attól, hogy nemzeti jogszabályában ezt milyen formában írták meg, milyen nemzetközi egyezményt ratifikált, és a Római Statútum hatályba lépett-e vagy sem a területén" - hangsúlyozta Zelenszkij.

Új, Fekete özvegy névre keresztelt drónrendszert újított az ukrán hadsereg

Az ukrán védelmi minisztérium szerdán azt jelentette be, hogy jóváhagyta az ukrán hadsereg ellátását egy új, Fekete özvegy névre keresztelt drónrendszerrel.

Az ukrán gyártású új drón taktikai fegyver, amelyet egy tapasztalt drónkezelő éjjel és nappal is képes irányítani - írta közleményében a minisztérium. Tartozik hozzá többször felhasználható kvadrokopter, amely FPV, azaz megfigyelő és képrögzítő eszközként működtethető. A drón viszonylag alacsony ára lehetővé teszi, hogy ebben a verzióban is használható legyen - jegyezte meg a tárca. Az egyszer használatos formátumban készült koptert viszont robbanótöltet szállítására és csapásmérésre fejlesztették ki.

Szerhij Liszak, a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye kormányzója szerdán a Telegram közösségi oldalon azt közölte, hogy nap közben az orosz hadsereg támadást intézett a régióban lévő Kamjanszke térsége ellen, aminek következtében

egy 38 éves férfi meghalt, egy másik helybeli lakos pedig megsebesült.

Vadim Filaskin, a szomszédos Donyeck megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz csapatok szerdán kétszer is ágyúzták Kosztyantinyivka városát, minek következtében

három ember - köztük egy 73 és egy 81 éves nő - életét vesztette, és további öt megsebesült.

Ukrán vezérkar: az elmúlt nap 11 alatt frontirányban 131 összecsapás történt

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt nap alatt alatt 11 frontirányban 131 összecsapás történt, csak a Donyeck megyei Pokrovszk és Kurahove térségében az ukrán erők több mint 60 orosz támadását vertek vissza.

A kijevi katonai vezetés legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg embervesztesége hozzávetőleg megközelítette a 630 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett két orosz harckocsit, 56 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert és 57 drónt.

(Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután interjút adott az Associated Press amerikai hírügynökségnek egy harkivi bunkerben 2023. november 30-án. MTI/AP/Felipe Dana)