Új videoklip a Radar zenekartól: Csillagom - Az apák dala gyermekeiknek

Új videoklip a Radar zenekartól: Csillagom - Az apák dala gyermekeiknek

„Szeress nagyon élni / És fényes lesz csillagod”

Ma jelent meg a kisvárdai székhelyű Radar zenekar ötödik nagylemeze, a 11 tételes Kétszer élni. Ezzel párhuzamosan egy új videót is bemutat az egészséges heavy metalt már bő másfél évtizede játszó csapat - a gyermekeiknek írt Csillagom című dalukhoz forgatott klipet, amelynek felvételei egy bodrogközi kis falu templomában készültek. E premier kapcsán beszélgettünk a banda vezetőjével, Mák István énekessel.


 - Mesélnél a dal megszületéséről?

 - Már nagyon régóta terveztünk egy ilyen mondanivalójú dalt, csak eddig még nem tudtuk úgy kivitelezni, ahogy szerettük volna. Tudniillik úgy gondoltam, hogy a kollégákkal szemben az lenne „sportszerű”, hogy akkor nyerje el a végső formáját, és csak akkor kerüljön lemezre, amikor a zenekarban már mindannyiunknak van gyermeke, vagy vannak gyermekei. És amikor az első gondolatokat, sorokat leírtam, próbáltam véglegesíteni a szöveget, akkor még csak hárman voltunk apák a Radarban, viszont az elmúlt öt-hat évben a két gitárosunknak is megszülettek a gyermekei, úgyhogy innentől már teljes mértékben aktuális ez a szerzemény. A hozzá készített klip pedig „újdonság” lehet a banda történetében, mert még soha nem készítettünk lassú dalra videót.

 - Aminek a forgatási helyszíne sem lett hétköznapi…

 - Való igaz! A képfelvételek a karcsai református templomban – ami egy Árpád-kori műemlék templom – készültek. Gyönyörű és egyedi építmény, ráadásul varázslatos, szép helyen áll, sőt egy érdekes tündéres/boszorkányos legenda is fűződik a megépítéséhez.

cikkbe Radar Csillagom Karcsa

 - Kellett valamilyen különleges engedély, hogy ott dolgozhassatok, és hogy ilyen formában megjelenhessenek a rögzített felvételek?

 - Igen, de szerencsére csak a helyi erőkkel kellett tanácskoznunk. De ennek volt előzménye, ami szerintem az előnyünkre vált a döntésnél - két évvel ezelőtt egy alapítványi meghívást követően már játszottunk ott a falunapon, és egy nagyon sikeres bulit adtunk, feltűnően sok ember volt jelen a koncerten. Akkor nem csak a településsel ismerkedtünk meg, hanem a polgármesterrel, valamint a helyi tiszteletessel is, így már mondhatni kiépített kapcsolattal rendelkeztünk. Bennünk egyébként már akkor megfogalmazódott az az ötlet, hogy ehhez a dalunkhoz milyen jó lenne majd helyszínnek ez a templom… Amúgy volt már talonban addig is egy-két olyan hely az országban, ahol megengedték volna a forgatást, de még egyszer mondom, ez egy annyira nem hétköznapi templom, hogy mindenkinek ajánlom a meglátogatását, aki Borsod megyébe kirándul.

A legnagyobb köszönettel Sándor Töhötöm tiszteletes úrnak tartozunk, hiszen az ő engedélye kellett leginkább, hogy megvalósulhasson ez a tervünk, és a rendelkezésünkre bocsássák délutántól késő estig a helyet.

 - Az is egyből szembeötlő, hogy nem a megszokott fekete öltözetben szerepeltek a videóban.

 - Úgy gondoltuk, hogy mivel egy gyermek születése olyan áldás az élettől, amit csak a tisztaság, a fehér szín jellemezhet a legjobban, tekintsünk el ebben az esetben a hagyományos metalos külsőségektől. Nyilván a zenekar öltözködési stílusa továbbra is az marad, de itt egyöntetűen az volt a véleményünk, hogy világosabb viseletben forgatjuk le a videót, főként, hogy maga a templom hangulatához, valamint az ottani fényviszonyokhoz is jobban illett ez. 

 - Minden az előzetes terveitek szerint alakult aznap?

 - Ránk abszolút nem jellemző, de most szinte zökkenőmentesen zajlott minden. (nevet) Mert minket vonzanak az „érdekességek”, tudni kell a zenekarról, hogy nincs olyan nap, nincs olyan helyszín, hogy ne történjen velünk valami fura… De most lehet, hogy azért sikerült minden, mert nagyon odafigyeltünk – mégis csak egy templomban voltunk –, plusz igyekeztünk, hogy időben készen legyünk, ne legyen semmilyen csúszás. Az viszont tény és való, hogy a helyiek azért megemlítették, hogy nem gondolták volna, hogy ebben a templomban egyszer videoklip fog készülni, dobfelszerelés kerül az oltár elé… De ez a forgatás tényleg nagyon szépen lement.

Kis kulisszatitok, hogy kissé „csaltunk” a felvételeknél. A dal egyik extrája a végén hallható gyerekkórus, de nem azok a gyerekek szerepelnek a klipben, akik felénekelték a stúdióban ezt a részt, mert ők nem tudták vállalni a forgatási napon az utazást, hanem nyolc helybéli gyerek, akik a kisvárdai Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola tanulói.

 

 - Vélhetően ez hatalmas, életre szóló élmény lehetett nekik, biztos büszkén fogják majd mutogatni a felvételt a saját gyerekeiknek, vagy akár idősen az unokáiknak is.

 - Szerintem is! Nekünk egyébként már a 2012-es, Embertelen kor című dalunknál volt egy hasonló helyzet. Abban a videóban a keresztlányom szerepelt kezdő középiskolásként – egy rövid jelenetben az osztálytársaival –, de a mai napig furcsa neki visszanézni, hogy akkor hogyan nézett ki. Reméljük, hogy itt is hasonlóképpen fognak vélekedni a gyerekek, ha megnézik majd sok-sok év múlva magukat, hogy milyen kicsik, de mellette meg milyen bevállalósak voltak, hogy elvállalták ezt a szereplést, énekeltek a videóban.

Most előzetesen az történt, hogy a refrén kórusos részét átküldtem a szereplőknek, és a tiszteletes barátunk volt olyan kedves, hogy a helyi szülők és az énektanár segítségével mindenkivel begyakorolták ezt, így a klip forgatására már felkészülten jöttek a gyerekek. Nagy szeretettel, szépen felöltözve, ünneplőben jelentek meg, a felvételkor pedig az anyukák és az apukák a háttérből nézték, hogy hogyan teljesítenek. Ezúton is köszönjük nekik, nagyon ügyesek voltak!

 Az online zeneáruházak mellett a Kétszer élni album teljes egészében meghallgatható kiadójuk, a GrundRecords YouTube-csatornáján is.