Az összefogás jegyében indul a formáció második évtizede – Interjú a Palmetta zenekarral

„Szívügyünk a magyar népi kultúra, annak életben tartása és tovább örökítése...”

 - Tavaly májusban egy amolyan helyzetjelentő interjút készítettünk, és ahogy azt visszaolvastam, úgy látom, hogy szinte minden meg is valósult abból, amiket akkor mondtál. Kérlek, vegyük már elő – de ne csak címszavakban – a 2018-as legfontosabb eseményeket, aztán meg természetesen az új lemezt! Elsőként, az akkor még csak megvalósulás előtt álló gyermekotthonos koncertekről kérdeznélek. Hogyan sikerültek ezek, illetve meg vagy-e elégedve az adománygyűjtés eredményével?

 - Nagyon mozgalmas és eredményes esztendőt tudhatunk magunk mögött. Böjte Csaba atya és a zenekarunk között köttetett egy megállapodás, mely több jótékonysági koncertet foglalt magába a gyermekotthonok lakóinak számára. Illetve, pénzadomány gyűjtést is kezdeményeztünk a Dévai Szent Ferenc Alapítvány részére, amiben jó néhány város rendezvényszervezője is részt vett azzal, hogy a támogatói koncertcsomagjainkat vásárolták meg, ezzel segítve az alapítvány működését. Ezúton is szeretnénk ezt megköszönni!
Az év végi parajdi koncerten tettük fel a koronát a tavalyi jubileumi és jótékonysági évünkre. Lent a sóbányában közel 2000 gyerek és kísérőik előtt adtunk egy fergeteges műsort, ahol előadásunk végén adtuk át a pénzadomány gyűjtésből származó összeg emlékplakettjét, és mi is ott vettük át a Palmetta számára készített emléklapot. Nagyon megható és felemelő érzéssel töltött el bennünket, hogy ilyen jó helyre tudtunk segíteni. És a történet folytatódik…

 - A hazai fellépések mellett kora ősszel Amerikát is megjártátok, és a híradásokat, visszajelzéseket olvasva, hangos sikert arattatok. És nem kétséges, örökre szóló élményekkel is gyarapodtatok.

 - Ismét körbejártuk hazánkat, illetve, a környező országokba is eljutottunk, és így van, Amerikába is meghívást kaptunk, nevezetesen Floridába, a Sarasota városában megrendezett XII. Magyar Fesztiválra.
Elég komoly szervező munkát igényelt, hogy minden rendben lett az októberi indulásra! Egy egész napot repültünk egy átszállással, és 6 órás időeltolódással érkeztünk meg Miamiba. Béreltünk egy nagyon szuper kisbuszt a zenekarnak, ami nem is volt olyan kicsi, csak Amerikában számított annak a többi nagy között. Az első éjszakánkat Miamiban töltöttük, az ottani Magyar Ház vendégszeretetét élvezve, nagyon nagy élmény volt számunkra. Ahogy elfoglaltuk a szállásunkat, rögtön elkalauzolt minket Attila, a Magyar Ház mindenese egy szuper kubai étterembe, ahol autentikus hangulat fogadott bennünket, és kiváló ételeket, italokat szolgált fel nekünk a nagyon kedves személyzet.

Az első éjszaka után kipihenve elvittek bennünket a Miami Beachre, ami elképesztő látvány és élmény volt mindnyájunk számára. Másnap elindultunk Sarasotába, ahol a fesztivál, és az elkövetkezendő hétre a szállásunk is volt. Egy gyönyörű, tipikus amerikai kertvárosban laktunk egy hatalmas házban. Nagyon sokszor úgy éreztük magunkat, mintha egy amerikai filmben lennénk, mert szinte minden visszaköszönt a gyermekkorunkban – tévében, moziban – látottakból. Próbáltunk a kint töltött időnk alatt minél több helyre eljutni.

Másnap megnéztük a fesztivál helyszínét, megcsináltuk a hangbeállást, és összeismerkedtünk az összes szervezővel, segítővel, a többi fellépővel - egy nagyon jó hangulatú félnapot töltöttünk el velük. Innen elmentünk még aznap este a Siesta Key-re, amely Amerika legszebbnek nyilvánított partszakasza, és itt tekintettük meg a naplementét.

Aztán a Lido Key Beach és a Clearwater Beach sem maradhatott ki, valamint Tampa, ahol az óváros és az újváros részt néztük meg, így betekintést kaphattunk a régi és a mai modern Amerika arculatába. A fehérhomokos partszakaszok lenyűgözőek voltak.
Forgattunk egy útifilmet is a kint töltött 8 napról…
A koncertjeinken fergeteges volt a hangulat, nagyon nagy sikert arattunk mind a magyar, mind az amerikai közönség előtt, olyannyira, hogy jövőre ismét meghívtak minket. A tervezet szerint egy öt állomásból álló, több államot érintő turnén vehetünk majd részt!

 - Megjelent az Esztendőre vagy kettőre… című gyermekfoglalkoztató könyv is, amibe a ti korábbi CD-tek került.

 - Így van, és nagyon büszkék vagyunk rá, mert ez az egyedüli ilyen jellegű kiadvány ma Magyarországon. Elsőrsorban arra próbáltunk törekedni, hogy a gyerekeknek egy olyan kiadványt tudjunk a kezükbe adni, ami amellett, hogy szép, nagyon hasznos is a számukra. Ezért is lett a könyvünk több, mint egy látványos mesekönyv, mert egy foglalkoztatóban jelentettük meg az olvasni-, énekelni-, és hallgatni valót egyaránt.
A gerincét az Esztendőre vagy kettőre… című gyermeklemezünk adta, abból indultunk ki. Ahogy telt az idő és folyamatosan dolgoztunk, újabb és újabb ötletek jöttek, hogy mitől tudna ez a kiadvány még jobb lenni. Az oldalakon az összes dal szövege, kottája, és az ehhez illeszkedő színes illusztráció megjelenik.
Interaktív tartalmának mondanivalója egyesületünk – a Palmetta A Magyar Népi Kultúráért Egyesület – alapvető céljait tükrözi, mottónk: „Ismerd meg a múltad, építsd a jövőd!” Akinek ez jelent valamit, nem fog csalódni a kiadványban!

A könyvben – címéhez hűen ragaszkodva – az évkört mutatjuk be, gyermekdalok által. Képekben és feladatok formájában elevenítjük fel a Kárpát-medence különböző tájainak jellegzetes népi díszítő motívumait, öltözékeit, tárgyait, az állat- és növényvilág kiemelkedő szereplőit. Szívügyünk a magyar népi kultúra, annak életben tartása és tovább örökítése minden korosztály számára. Kiemelten fontos, hogy gyermekeink elsők között a népi gyermekdalokkal ismerkedjenek meg!
Magyarország egyik legnagyobb gyermekkönyvkiadója, a Novum Bt. jelentette meg, közel 3000 óvodában tudják megvásárolni a kedves érdeklődők Kárpát-medence szerte.

 - November végén a hatodik Palmetta nagylemez, a Kavalkád is megérkezett, amiről azt lehetett előzetesen olvasni, hogy a zenei részét teljes egészében Boros Béla basszusgitárosotok állította össze.

 - A 10 éves jubileumi nagylemezünk – ami a Hammer Music gondozásában jelent meg – valóban nem úgy készült mint az előzőek, azaz, hogy a próbateremben együtt, mindenki a maga ötletét hozva, alkottuk meg a dalokat, hanem Béla írta meg. Úgyhogy most el voltunk kényeztetve. (nevet) Előtte persze megbeszéltük az irányvonalat, hogy milyen stílusú dalokat szeretnénk a lemezre, valamint, hogy mely népdalokat dolgozzuk fel Palmetta felfogásban.
A dalok kiválasztásánál mindig több fontos kritériumunk is van, mint például, hogy olyan tájegységeket is feldolgozzunk, amelyek még nem voltak az előző lemezeken. Vagy akár az is, hogy felkerüljenek olyanok is az albumra, amelyek nem vagy nem annyira ismertek.
Viszont az is nagyon fontos minden lemez megírásánál, hogy legyenek rajta nagyon közismert, úgynevezett húzó nóták is, és persze már futottunk bele olyan népdalba is, amit – a mi elvárásainknak megfelelően – nem tudtunk Palmetta felfogásban megzenésíteni, így azokat elengedtük vagy majd egy későbbi alkalommal újra megpróbáljuk.
Tehát nagyon sok mindent figyelembe kell venni egy-egy új dal vagy lemez írásánál. A Kavalkád esetében szerintem minden úgy sikerült, ahogyan terveztük!

Nagyon színes lett a lemez, tájegységek szerint is, hogy csak egy pár dalt említsek: a Hej tulipán, tulipán… szolnoki, a Látod édesanyám… nógrádi, rimóci, az Édes kedves feleségem… dél-alföldi, a Szivárványos az ég alja… szatmári. De ugyanakkor a már tőlünk jól megszokott tájegységek – mint Moldva, vagy a Mezőség – is helyet kaptak a korongon.
Erre az albumra most szándékosan több kismagyarországi tájegységről válogattunk, de összességében egybefogjuk az egész Kárpát-medence dalait.

 - Meglepő újítás, hogy népi hangszerek is megszólalnak egyes nótákban, sőt van egy kimondottan népzenei felvétel is a korongon, illetve, hogy sok-sok vendéget hívtatok a stúdióba, többek között férfiének is felhangzik a lemezen.

 - A jubileum jegyében az volt a célunk, hogy még színesebbé, változatosabbá tegyük a dalokat az előző lemezekhez képest. Ennek a gondolatmenetnek lett az eredménye, hogy most először népi hangszerek is megszólalnak az albumon, de – tartva a Palmetta eredeti célkitűzését, hogy a dalokban nem, ezért – csak a trekkek közötti átkötő zeneként hallhatóak. És ezzel is pont az autentikus és a mai modern rock hangzásvilág közti nagy kontrasztot akartuk éreztetni.
Az is újdonság, hogy a már jól megszokott acapella helyett egy autentikus népzene – a Nincsen rózsa… kalotaszegi népdal – hallható a korongon, amit a temerini népzenészekkel, a Berbence népzenekarral adott elő énekesnőnk, Szebeni Szilvi.
Valamint, az is, hogy számos vendégművészt hívtunk. Név szerint: Laczik Fecó (Beatrice), aki egyébként a Palmetta első három évében a csapat basszusgitárosa volt, és így a zenekarunk örökös tagja, aztán Binder Laura (Dalriada) ének, Ficzek András (Dalriada) ének, Nagy László (Örökség) dob, Szijártó Zsolt (Kárpátia) gitárszóló, Cserfalvi „Töfi” Zoltán gitárszóló, Bimbó Brigitta ének, vokál, Jekkel Judit vokál, és végül, de nem utolsó sorban, a már említett Berbence népzenekar.

 - Néhány videót már publikáltatok a lemez anyagából, és szinte kötelező a kérdés ennek kapcsán, hogy miért pont ezekhez a dalokhoz készültek a klipek? Illetve, terveztek-e még további megfilmesítéseket?

 - Azért kerültek ezek a dalok első körben kiválasztásra, mert ezek állnak a legközelebb hozzánk a lemezről, valamint, mind közismertek is.
Lesznek még további videók is. Tavasszal a Hej tulipán, tulipán… dalunkhoz forgatunk majd egy rendezett imidzsklipet, ezzel mihamarabb szeretnénk is megjelenni. További terveinkben pedig az szerepel, hogy szépen fokozatosan a fennmaradó dalokhoz is készítünk szöveges videókat. Illetve, a régebbi lemezek azon dalait is, amik még nem lettek megfilmesítve, azokat is szeretnénk az idén szintén szöveges videóként publikálni.

 - Pici visszautalásként, ha már képanyag… Szó volt anno egy koncert DVD megjelenéséről, vagy legalább is néhány élő videó bemutatásáról. Ezek valamiért meghiúsultak, vagy még csak most fogtok ezekkel foglalkozni?

 - Az eredeti terv az volt, hogy a Kavalkád mellékleteként megjelenik a tavalyi békéscsabai 10 éves jubileumi nagykoncertünkről készült DVD is. Azonban később erről lemondtunk, mert úgy gondoltuk, hogy ehhez a komoly és színvonalas új kiadványhoz nem szükséges egy koncertfilm.
Nagyon jó anyag készült aznap este a Csaba Gyöngye Kulturális központban, és a terveink között most az szerepel, hogy ebből egy-két dalt a YouTube csatornánkon jelentetünk majd meg.

 - Ha előre tekintünk, szinte a nyakatokon a hagyományos tavaszi nagykoncert. A fellépők neveit már nyilvánosságra hoztátok, de e mellett szívesen vennénk több infót is.

 - Immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Tavaszköszöntő nagykoncertünk, ami az idén először nem márciusban, hanem áprilisban lesz megtartva. Azért toltunk egy kicsit a dátumon, mert az elmúlt évek tapasztalata alapján általában mindig azon a hétvégén volt a legnagyobb „tél”, amikor ez a rendezvényünk volt. (nevet) És elég nonszensz, hogy a hótól alig lehet mozogni a Tavaszköszöntő koncertünk napján. (nevet)
Volt olyan esztendő, amikor 40 cm hó hullott, és a fél országot lezárták, és persze olyan is akadt, amikor nagyon szép napsütés volt. De tavaly például a rendezvény napjára megint leszakadt az ég, és mindenre több centis jég is rakódott, plusz még e mellé párosult a 100 km/órás szél is, ami többek között a hangtechnikusunk autóját is „belesegítette” egy szép nagy árokba a koncert után, amikor hazafele indult volna. Úgyhogy szinte a színpadról, a dobok mögül mentünk a roadunkkal menteni. De a zenekari teherautó nem bizonyult elegendőnek a kocsi kihúzásához, így a tűzoltókat hívtuk segítségül. Reméljük, hogy idén április hatodikán már teljes erővel tavasz lesz, és nem ér minket semmilyen kellemetlen meglepetés. (nevet)
Ami még változás a rendezvénnyel kapcsolatban, hogy nem egyedül lépünk fel, mint ahogy az előző években, illetve, hogy most nem akusztikus hangszerelésű est lesz, hanem rock.

Az idén hozzákezdünk egy összefogás koncertsorozat bevezetéséhez, amiben az Alcohol zenekarral közösen fogunk koncerteket, mini „fesztiválokat” szervezni. Ez most elsőként a Tavaszköszöntőn lesz látható és hallható. Én hiszek az összefogás erejében, és ennek az együttműködésnek a szellemében a jövő év tavaszán lesz egy nagyobb országjáró turné is, de erről most még többet nem árulhatok el.

 

 - Néhány idei koncertdátum és helyszín már megjelent az oldalatokon, de gondolom további lekötések is folyamatban vannak még. Így március legelején hogy látod, milyen év vár a Palmettára?

 - Folyamatosan bővül, frissül a koncertlistánk, ilyenkor szoktam is mondani, hogy érdemes sűrűbben látogatni a zenekar felületeit. Idén megint egy pörgős évet szeretnénk, legalább olyat, mint a tavalyi volt, ha nem jobbat!
2019 a Kavalkád lemezt bemutató koncertsorozatról fog szólni, de emellett lesznek akusztikus és gyermekkoncertjeink is. Az album megjelenésekor a Mahasz lista 7. helyén nyitott egy nagyon erős mezőnyben – amivel azt hiszem, elégedettek lehetünk –, és azóta is folyamatosan tartja magát a toplistán.
Illetve, amiről még nem beszéltünk, hogy a zenekar Esztendőre vagy kettőre… című gyermeklemezét már nagyon kevéske választja el attól, hogy aranylemez legyen!
Voltak olyan hetek, hogy a Mahasz top 40-ben az említett két Palmetta album egyszerre szerepelt előkelő helyeken, valamint, az országos statisztika alapján a legtöbb példányszámban eladott lemezek Top 100-as listájára is felkerült a CD, amire szintén nagyon büszkék vagyunk!

Az idei évben szeretnénk folytatni a Böjte Csabával kötött közös megállapodásunknak megfelelően azt, hogy a rendezvényszervezőket is bevonjuk az adománygyűjtésbe azzal, hogy aki megrendeli a zenekar támogatói produkcióit, akkor az abból befolyt összeget szintén átutaljuk a Dévai Szent Ferenc alapítvány számlájára – ahogy ezt tavaly is tettük –, illetve, a résztvevő települések nevét feltüntetjük egy támogatói listában.

És azt is hadd mondjam el, hogy egyesületünk tavaly közhasznúvá vált. A Palmetta A Magyar Népi Kultúráért Egyesület működése és tevékenységei alapján a közhasznú szervezetek között foglal helyet, így mind magánszemélyek személyi jövedelemadójának 1 százalékát, mind a gazdasági társaságok társasági adójának felajánlható százalékát tudjuk fogadni támogatásként.