Most azon aggódnak, hogy lepontozták azt a filmet, melyben egy magyar rendőr lelő egy migránst

Tegnap beszámoltunk arról, hogy megérkezett a 70. cannes-i fesztiválra Mundruczó Kornél legújabb alkotása, a Jupiter holdja, amelyben egy magyar rendőr minden ok nélkül beleereszt egy tárat a határon egy bevándorlóba. Az állami támogatással elkészült film tehát egy kifejezetten rossz indulatú hazugságon alapszik, aminek soha semmilyen alapja nem volt, és amire okot sem adtak a határon szolgáló rendőreink.

Ezzel kampányolni külföldön, főleg ebben a különösen kényes helyzetben többnek tűnik hibánál - vagy egyszerű provokációnál.

Mindenesetre most az Index arról ír, hogy a Cannes-ban megjelenő szaklap, a Screen Daily szerint a Jupiter holdja átlagosan csak 1,6 csillagot kapott a mértékadó szerkesztőségektől. Egy filmre minimum 1 maximum 4 csillagot oszthatnak ki, tehát az 1,6 elég kevésnek tűnik. (Érdekességképpen, a 24.hu, amelyről nem állíthatjuk, hogy elfogult lenne a szigorú migrációs politikával szemben, a filmről írt kritikájában elismeri, hogy a film tele van hibával, de a gondolatisága miatt ettől el kell tekintenünk. Pedig, ami rossz, az rossz, nem?)

Lapunk megkereste egyébként a Filmalapot annak érdekében, hogy választ kapjunk arra, hogy miért kellett több mint 692 millió forinttal támogatni egy olyan filmet, ami ilyen negatív képet fest az országról.

Reméljük, minél hamarabb válaszolnak a kérdéseinkre.