Legalább 12 embert gyilkolt meg az Iszlám Állam Teheránban - drámai képek a támadásról

Képzelje el ezt a Kossuth téren!

A Mehr iráni hírügynökség orvosi forrásokra hivatkozó Twitter-bejegyzésében szintén 12 halálos és 39 sebesült áldozatról számolt be. Más források 42 sebesültről tudnak.

Szerda reggel négy fegyveres hatolt be a teheráni parlament épületébe, ahol

Kalasnyikov-gépkarabélyokkal és pisztollyal lövöldözni kezdtek.

Mohammad Hosszein Zolfagari iráni belügyminiszter-helyettes szerint a támadók nőnek öltöztek, és a parlament főkapuján mentek be az épületbe. A négy terrorista meghalt, egyikük felrobbantotta magát, a többieket lelőtték.

A parlament elleni támadás után fél órával

négyen megtámadták az 1979-es iráni iszlám forradalom vezetőjének, Ruholláh Muszavi Khomeini ajatolláhnak a sírhelyét,

amely a törvényhozástól mintegy 20 kilométerre, a főváros déli részén található.

Egy merénylő - állítólag egy nő - felrobbantotta magát a mauzóleumnál, más hírek szerint két detonáció is történt. A Farsz félhivatalos iráni hírügynökség úgy tudja, hogy az öngyilkos merénylő egyik társa a biztonsági erőkkel folytatott tűzpárbajban vesztette életét, egy másik ciánkapszulával végzett magával, egy másik nőt pedig elfogtak.

Az iráni hírszerzési minisztérium közölte, hogy a parlament és a Khomeini-mauzóleum ellen elkövetett merényletek után a hatóságok meghiúsítottak egy harmadik támadást. A tárca arra kérte a teherániakat, hogy ne használjanak tömegközlekedési eszközöket.

A merényletek elkövetőjeként

az Iszlám Állam szunnita dzsihadista szervezet jelentkezett

a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül, amely videofelvételt is közzétett a parlament elleni támadásról.

A 24 másodperces felvételen két fegyveres látható a parlament épületében. "Azt hiszitek, hogy távozunk? Ha Allah is úgy akarja, maradunk" - mondja az egyikük arabul.
 
A videón egy férfi vérbe fagyott, élettelen holtteste fekszik egy íróasztal mellett.

A síita Irán a damaszkuszi rezsimet támogatja a szíriai konfliktusban a felkelőkkel és az Iszlám Állam dzsihadistáival szemben. Teherán az iraki kormánynak is segítséget nyújt a szélsőségesek elleni harcban. Az iráni hatóságok az elmúlt években többször számoltak be arról, hogy nagyvárosok ellen merényleteket tervező terroristákat vettek őrizetbe.

A francia külügyminisztérium közleményében határozottan elítélte a teheráni támadásokat, és együttérzéséről biztosította az áldozatok családtagjait.

(Fotók: Mehr News Agency)