Kampánytémává silányítja Horthy emlékét a Fidesz

Orbánéknak semmi sem szent, mindenből ágyúgolyót csinálnak.

A miniszterelnök ebben kivételesen nem hazudott, de az időzítés eléggé átlátszó, meg az is, ahogy azóta a kormánypárti politikusok, illetve propagandisták reagáltak az elhangzottakra. A Fidesz ugyanis hirtelen Horthy-rajongó lett, míg a propagandisták rögtön arra használták fel a témát, hogy a Jobbik ellen fordítsák, és a pártot úgy állítsák be, amely a néppártosodása óta már „menekül az egykori kormányzó elmékétől”. Pedig, ha egy pártnak ellentmondásos a hozzáállása Horthy Miklóshoz, az pont a Fideszé.

Orbánék a rendszerváltás óta kaméleonként változtatják politikai színezetüket: liberálisból kreáltak magukból látszólag nemzeti-keresztény-polgár-konzervatív pártot, kivonultak 1990. június 4-én a Trianon-megemlékezésről, majd 2010-ben kormányra kerülésük után ünnepet csináltak belőle nemzeti összetartozás napja néven. A hirtelen jött Horthy-rajongásig is árulások kísérik a Fidesz útját. 2012-ben a Fidesz a baloldallal együtt söpörte le a Horthy-emlékévre vonatkozó jobbikos javaslatot, amelyet Vona Gábor, Farkas Gergely és Szávay István képviselők jegyeztek.

Szávay István akkor úgy érvelt a javaslat mellett, hogy a nemzeti történelemszemléletet más mederbe kell terelni és

„meg kell haladni a marxista történelemszemlélet bizonyos dogmáit”.

Leszögezte, hogy a Jobbik számára Horthy olyan államférfi, aki a forradalmak sújtotta Magyarországot talpra állította, s lehet vitatkozni a kormányzó második világháború utolsó szakaszában betöltött szerepéről, de tevékenységét a maga egészében kell nézni.

A fideszes Cser-Palkovics András másképp gondolta, és kijelentette: a kérdés nem politikai, hanem történelmi, így nem szabad tárgysorozatba venni, emellett emlékév olyan személyekről legyen, akikről nemzeti egyetértés van, Horthy viszont nem ilyen.

De a közelmúltban is akad olyan példa, amely azt igazolja, hogy a Fidesz taktikai okokból kezdett el hirtelen Horthy Miklós emlékéhez dörgölőzni.

Szávay István majdnem pontosan egy héttel Orbán kijelentései előtt hívta fel a figyelmet Horthy Miklós életútjának méltatása mellett, hogy 2018-ban, születésének 150. évfordulója alkalmából végre méltó módon kellene megemlékezni az egykori kormányzóról. A jobbikos képviselő szerint ezzel is segítenék

„a hatalmas és változatos életmű körüli vitás kérdések elfogultságoktól mentes, szakmai alapú átbeszélését, és a nemzetközi köztudatban őt megillető helyre történő visszahelyezését”.

Azt is hozzátette, hogy gazdag történelmünk bővelkedik a nagy formátumú és jeles személyekben, de egyikőjüket sem szabad elveszíteni hamis ideológiai okokból.

„Persze egy olyan kormánynak, amelynek a hatalomtechnikai alfája és ómegája, ezáltal pedig lételeme minden vélt vagy valós ellenséggel szemben folytatott permanens harc, nehezen értelmezhető egy olyan évforduló, amely a megegyezésről, a kompromisszumról, a nemzeti érdek egyéni sértettségek és ellentétek fölé helyezéséról szól. Csak remélni tudom, hogy Horthy Miklós esetében a kormány más álláspontra helyezkedik majd, és lehetőséget teremt egykori kormányzónk történelmi szerepének újjáértékelésére és a személyéről való méltó emlékezésre”

- fogalmazott parlamenti felszólalásában Szávay István.

Orbán Viktor bár nem volt ott a jobbikos képviselő felszólalásánál, úgy tűnik, hogy mégis eljutott hozzá. De ahelyett, hogy megfogadta volna Szávay István javaslatát, Horthy emlékét is kampánytémává tette, és a Jobbik elleni lejárató vádaskodásokra használja fel a kormány.