Gyilkosságokkal kezdődtek a venezuelai választások

Egy választáson induló jogászt és az ellenzéki párt ifjúsági titkárát is megölték.

Maduro az elmúlt napokban nem is nagyon rejtette véka alá törekvéseit. Szombati televíziós üzenetében kijelentette, hogy arra akarja felhasználni az alkotmányozó nemzetgyűlést, hogy korlátok nélkül kormányozhasson, ami

"egy mindenek felett álló hatalom megteremtését"

eredményezi majd. Továbbá reméli azt is, hogy így meg tudja fosztani az ellenzékieket a mentelmi joguktól, hogy börtönbe juttathatók legyenek. 

"Ennek a kis Hitlernek előre foglalt cellája van!"

- utalt az ellenzéki, gúnynevén emlegetett Freddy Guevarára, aki a négy hónapja tartó tüntetéssorozat vezéralakja.

A lakosság egyharmada fejezte ki a július közepén, az ellenzék által rendezett nem hivatalos népszavazáson, hogy nem támogatja az elnök terveit. 

A CNN elemzője szerint a szavazás kimenetele pozitív lesz, pláne úgy, hogy az ellenzék bejelentette, hogy bojkottálja a szavazást. Erre utalhat továbbá az is, hogy a szomszédos Kolumbia már napokkal ezelőtt bejelentette, hogy nem fogadja el a választás eredményét.

A BBC beszámolója szerint hiába tiltotta be az elnök a választások hetére a tüntetéseket, az ellenzék az utcára hívta az embereket. Felszólították Caracas lakosságát, hogy tartsanak nagygyűlést a várost átszelő főúton, az emberektől azt kérték emeljenek útakadályokat az egész országban, annak ellenére, hogy a kormány tíz év szabadságvesztéssel sújtja azokat, akik akadályozzák a szavazás lebonyolítását.

Egy, a választásokon induló 39 éves jogászt, José Felix Pinedát szombat este otthonában lőtték le, a tüntetések kezdetén vasárnap reggel pedig az Acción Democrátia párt ifjúsági titkárát, Ricardo Campost. Az El Universal venezuelai lap további két áldozatról számolt be.

A szavazófülkék megnyitása után Maduro elsők közt adta le szavazatát, amit követő nyilatkozatában bírálta az amerikai elnököt, Donald Trumpot is, aki korábban kijelentette, hogy a lázadók mellett áll és leszögezte, hogyha

"a Maduro-rezsim július 30-án kierőszakolja az alkotmányozó nemzetgyűlést, az Egyesült Államok erőteljes és gyors gazdasági ellenlépéseket tesz".

A venezuelai elnök az alábbiakat mondta:

"Én vagyok az első szavazó. Isten áldását kérem, hogy a nép szabadon gyakorolhassa jogát a demokratikus választásra... Donald Trump császár meg akarta akadályozni, hogy a nép élhessen a jogával a szavazásra".

Frissítés: A venezuelai belügyminisztérium közlése szerint két embert agyonlőttek a nyugati Mérida szövetségi államban egy tüntetés után, és ezzel vasárnap négyre emelkedett az alkotmányozó nemzetgyűlési választások miatt kitört összecsapások halálos áldozatainak a száma.