Az úszótársadalom fellázadt Bienerth Gusztáv ellen, de ő nem mond le

Mi történik a Magyar Úszó Szövetségnél?

Ahogy mi is beszámoltunk róla a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) Ellenőrző Testületének (ET) elnöke, Pósa Józsefné lemondása után a testület egyik tagja. dr. Kézsmárki Éva Mónika is elküldte lemondását Bienerth Gusztáv elnöknek, mint indokolta,

„az ön vezetési stílusa számomra elfogadhatatlan.”

A Gyárfás Tamás lemondása után elnökké választott, sokak által csak fideszes pártkádernek nevezett Bienerth Gusztávnak 30 napon belül rendkívüli közgyűlést kell összehívnia. A rendkívüli közgyűlésen az elnök visszahívása és új elnök vagy elnökség választása is napirendre fog kerülni.

Nem csak tisztviselők, hanem a sportág korábbi nagyságai is hasonló álláspontra helyezkedtek. Székely Éva kétszeres olimpiai bajnok, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok, Hargitay András háromszoros világbajnok, Szabó József olimpiai bajnok, Risztov Éva olimpiai bajnok szintén tarthatatlannak látja a jelenlegi helyzetet, és a legrövidebb időn belül változást sürget.

Bienerth érmet sem adott át a vizes világbajnokságon, pedig felajánlották neki, hogy a 4x200-as váltónál legyen ott a pódiumon, de nem fogadta el. Még soha nem történt olyan, hogy egy világbajnokságon a rendező ország szövetségének elnöke ne adott volna át érmet. Ezzel szemben Csurka Gergely, aki előmenetelét a nemzetközi szövetségnél (FINA) megakadályozta volna, igen.

Nem mond le

A hazai szövetség keddi sajtótájékoztatóján az elnök pitiáner támadásoknak nevezte ezeket a sajtóhíreket és kifejtette, nem érzi úgy, hogy le kellene mondania.

A 24.hu idézte Bienerth gondolatait a kialakult helyzetről:

"Rossz hírem van, mindez csak megerősít abban, hogy jó úton járok. Kétségtelen, hogy az átalakításnál, a barterkorszak felszámolása közben nyilván ráléptem egy-két tyúkszemre. Én vagyok az úszószövetség elnöke, nem mondok le, továbbviszem az elkezdett munkát. A nagypolitika részéről nem érkezett jelzés, hogy megingott volna a bizalom bennem. Nem is lenne helyes, mert ez az úszószövetség, nem a politika színpada. Az elnökség a hétfői napon egyébként megerősített a hitemben, támogatnak a további munkámban. De most az ünneplés ideje van. Lesz közgyűlés, sok pozíciót kell betöltenünk, az elnökség dönt majd az időpontról."

Politikamentes sportra lenne szükség

A Jobbik is reagált hírekre, közleményükben kifejtik, hogy az úszótársadalomnak elege lett a felülről kirendelt politikai megbízottból. A kormány Bienerth kinevezése előtt módosított törvényt annak érdekében, hogy kormánytag is lehessen sportszövetségi elnök. Bienerth kormánybiztosként is tevékenykedett, így különösen pikáns, hogy pont ő mondja azt, hogy ez nem a politika színpada. A párt szerint politikamentes sportra lenne szükség, ezen elv mellett továbbra is kiállnak.