Újabb lemondás a Magyar Úszó Szövetségben – újabb ugrás a mély vízbe?

fotó: Béli Balázs / Alfahír

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) Ellenőrző Testületének (ET) elnöke, Pósa Józsefné lemondása után a testület egyik tagja. dr. Kézsmárki Éva Mónika is elküldte lemondását Bienerth Gusztáv elnöknek, mint indokolta, „az ön vezetési stílusa számomra elfogadhatatlan.” A Gyárfás Tamás lemondása után elnökké választott, sokak által csak fideszes pártkádernek nevezett Bienerth Gusztávnak 30 napon belül rendkívüli közgyűlést kell összehívnia.

A rendkívüli közgyűlésen az elnök visszahívása és új elnök vagy elnökség választása is napirendre fog kerülni. Ahogy korábbi cikkünkben már írtuk, úgy tudni, az elnökségből négyen szintén készek voltak lemondani, mivel a sportág legtöbb képviselője úgy látja, a jelenlegi vezetés alkalmatlan a feladata ellátására – már ezt tükrözte a májusi közgyűlés is, amelyen Bienerth Gusztáv alapszabály-módosító javaslatai a remélt háromnegyedes többség helyett ugyanilyen arányú elutasításban részesültek.

Szintén sokatmondó, hogy a sportág korábbi nagyságai közül Székely Éva kétszeres olimpiai bajnok, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok, Hargitay András háromszoros világbajnok, Szabó József olimpiai bajnok, Risztov Éva olimpiai bajnok szintén tarthatatlannak tartja a jelenlegi helyzetet, és a legrövidebb időn belüli változást sürget.

Mint ismert, Bienerth Gusztávot idén január elején választották meg a MÚSZ elnökének, miután Gyárfás Tamás 2016 decemberében lemondott a posztjáról (annak idején a Fidesz még törvényt is módosított annak érdekében, hogy néhány nappal később kivezzék a magyar úszósport élére). Jelzésértékű azonban az is, hogy a jelenlegi szövetségi elnök egyetlen érmet sem adott át a 2017-es hazai rendezésű világbajnokságon.