A kormány ismét az út szélén hagyja a devizahiteleseket

A plakáttörvényért megszakították a nyaralást, de a devizakárosultak nem érnek ennyit.

Sajnos a kifejezés nagy valószínűséggel nem a problémák megoldására, hanem a jövő tavaszi választásokig tartó szemfényvesztő trükközések és államkassza lenyúlások tömkelegére vonatkozhatott.

Ezt a feltételezést már az is alátámasztja, hogy

mikor az ellenzéki plakátolás megtiltására kellett ülésszakon kívűl betérni a Parlament épületébe, bizony egy kormánypárti képviselő sem maradhatott távol, most viszont, hogy magyar emberek életét megkeserítő és nyomorba döntő téma került a Tisztelt Ház elé egy kormánypárti képviselő sem vehet rajta részt.

Már csak ez az egy példa is nagyon jól mutatja, hogy a Fidesz-KDNP egyáltalán nem tiszteli a magyar lakosságot, Orbán Viktor kizárólag akkor játssza el a gondoskodó államférfit, mikor szüksége van az emberekre ahhoz, hogy pozíciójában megtartsák.  

Pedig a devizások segítése nagyon is kötelessége lenne a Fidesznek, hiszen az igaz, hogy a devizahitelek a szocialista éra alatt élték virágkorukat, ám nem szabad elfelejteni, hogy magát a devizahitelezést 2001-ben az első Orbán-kormány engedélyezte.

Az eredményeket már ismerjük. A banki ügyintézők utasítása, hogy erőltessenek olyan devizahiteleket, melyeknél elhallgatják, Magyarország esetében főként a frank erősödésének veszélyét. A saját otthon után áhítozó ügyfelek pedig tömegével írtál alá a hitelszerződéseket, melyben nyakukba vették az árfolyamváltozás teljes kockázatát.

Majd erősödni kezdett a frank, melyet tetézett, hogy a 2010-ben kormányra került Fidesz gazdaságpolitikája középpontjába a gyenge forintot helyezte, ezáltal az egekbe szöktek a devizaadósok törlesztői. Tűzoltásként a kormány a tehetősebbek számára kedvező végtörlesztést végigvitte, ám a súlyos problémákkal küzdő szegényebb rétegeknek szánt mentőcsomagok csak kozmetikai beavatkozásokat eredményeztek, és a mai napig sem oldották meg a problémát.

Miközben a kormány a látható tények ellenére hirdeti, hogy már nincs devizakárosult ügy, hiszen intézkedéseikkel megmentették őket, több ezer család áll a kilakoltatás szélén. Ők azok, akik nem tudtak végtörleszteni, nem szedték a sátorfájukat és költöztek külföldre minden számlájukat felszámolva hazájukban. Ők azok akik már csak az Európai Unió Bíróságára számíthatnak, hogy talán születik egy olyan ítélet, melyben az árfolyamveszteség terheinek megosztására kötelezik a bankokat.

Ismét az Európai Bíróság előtt a devizahitelesek ügye

Újabb lendületet vettek a magyarországi devizahitelezés miatt megindított jogi eljárások, az elmúlt hetekben rövid idő leforgása alatt öt magyar kölcsönügy futott be az Európai Bírósághoz. Hasonló ügyeket kapnak Romániából is, de több kelet-európai országnak sem mindegy milyen eredményre jutnak az EU bírái.

A jelenlegi ülés tematizálása az LMP részéről azonban övön aluli volt. Eredetileg az MSZP szerette volna visszavonni a lex CEU-t, a napirendre az LMP kérésére vették fel a kilakoltatási moratórium azonnali elrendelésének ügyét. A Jobbik a két témát külön tárgyalta volna, mivel szerintük nem egy lapon említhető a fontosságuk, ezért nem írták alá a kezdeményezést. Erre az LMP azzal kezdte vádolni a pártot, hogy cserben hagyja a devizásokat.

[video:https://youtu.be/VCly1DwJrsc]

Tette ezt úgy, hogy nagyon is tisztában volt vele, hogy

a Jobbik az egyetlen párt, ami a parlamentbe kerülése óta folyamatosan harcol a károsultak érdekeiért.

Z Kárpát Dániel vezényletével tartottak már Devizahiteles Kerekasztalt, hívtak össze tüntetést és tartották folyamatosan napirenden a témát. 

A Jobbik alelnöke heti rendszerességgel hangoztatja javaslatait a Parlamentben és kéri számon a kormányt az elmaradt segítő intézkedések miatt. 

A legerősebb ellenzéki párt az egyetlen, aki beadványcsomagot dolgozott ki a hitelkárosultak érdekében, amelynek részeként tárgyalóasztalhoz ültetnék a bankokat és az ügyfeleket, ahol lehetővé tennék a futamidő hosszabbítását vagy a törlesztőrészletek átütemezését, amíg meg nem születik egy olyan törvény, ami az elszámolás felvételkori árfolyamon lévő forintosításán alapulna.

Továbbá a végrehajtók túlkapásait is megakadályozná a párt. Z. Kárpát Dániel felháborítónak véli, hogy több tízezer kiskeresetű vagy nyugdíjas honfitársunkat döntik nyomorba azzal, hogy a létminimumhoz szükséges összegből 33, illetve 50 százalékot letilthatnak a végrehajtók.

A Jobbik ma is az egyetlen, akinek devizahiteles szakértői és képviselői a parlamenti ülést követően kimennek a Hiteles Mozgalom szervezésében rendezett flashmobra a Parlament elé, és a Kossuth téren, az országzászló előtt, a károsultakkal a hátuk mögött tartanak sajtótájékoztatót, amíg a kormánypártok képviselői nyaralnak.