Ismét az Európai Bíróság előtt a devizahitelesek ügye

Kinek kell vállalnia az árfolyamkockázatból eredő terheket?

A Magyar Idők beszámolója szerint ismét több olyan eset futott be az Európai Unió luxembourgi bíróságához, ami a külföldi pénznemben nyilvántartott kölcsönök főbb jellemzőit firtatja.

Lehóczki Balázs, a bíróság munkatársa a lapnak elmondta: az újakkal együtt hét olyan eljárás zajlik az Európai Bíróságon, amelyek a magyar devizahitelek fontosabb részleteit tisztázhatják.

A kardinális kérdés, hogy a hitelügylet mely szereplőjének kell viselnie az árfolyamváltozásból eredő anyagi terheket. A bankok ugyanis teljes egészében az adósokra hárítják ezt, így korábbi számítások szerint ezermilliárdos nagyságrendbe mérhető az az összeg, amit a hiteladósok kénytelenek voltak visszafizetni a bankjuknak, miután elszabadultak az árfolyamok.

Technikai kérdésben is választ várnak a bíróságtól, mégpedig arra kíváncsiak, hogy az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal szembe megy-e az a gyakorlat, hogy a bank a folyósítási árfolyamot nem a devizahitel-szerződésben, hanem az ahhoz kapcsolódó, az ügyfél által nem aláírt jóváhagyási értesítőben rögzítette.

A románok is egyre több hasonló üggyel fordulnak a luxembourgi bíróság felé, a kérdéskör pedig a horvát és lengyel adósokat is érinti.