Lázár: a kvótarendszer "egy komédia"

A bevándorlás kérdése függetlenségi kérdés, az Európai Bíróság tegnapi ítélete a magyar szuverenitást veszélyezteti - szögezte le a csütörtöki kományinfón Lázár János.

A kancelláriaminiszter szerint kiderült, hogy "van Brüsszelben egy szervezet, amely meg akarja mondani, ki éljen Magyarországon."

Az ítélet "könnyen lehet, hogy az európai joggal összeegyeztethető", ám "nagyon veszélyes precedenst" teremt - mutatott rá a politikus.

Az önállóságukat védő országok "elvesztettek egy meccset", míg az Európai Bizottság és a tagállamok hatásköreit korlátozni kívánó törekvések pedig nyertek

- tette hozzá.

Lázár "nevetségesnek" nevezte, hogy a kvótarendszert elfogadó uniós tagországok eddig vállalt kötelezettségeik összesen 27%-át teljesítették. Jellemző példaként Ausztriát hozta fel, amelynek közel kétezer menekültet kellett volna fogadnia, és ebből 15-öt vett át. Románia 4180-ból 727 embert fogadott be, ehhez képest "Románia az a sztár ország, amelyet előszeretettel állítanak Magyarországgal szembe." - mutatott rá.

"Ez így egy komédia"

- összegzett  a politikus. "Mi nem sunnyogtunk, hanem világosan beszéltünk" -állította ezzel szembe a magyar kormány álláspontját a miniszter.