Brexit ide vagy oda, a magyar orvosok nem terveznek hazajönni

Nagy-Britanniában sincs kolbászól a kerítés, de a hazai viszonyok riasztóbbak.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó egyik orvos szerint a brit egészségügy magas színvonalú, illetve ingyenes, emellett az orvosokat és a nővéreket egyaránt megbecsülik. Ami hátrány, hogy bosszantóan sok energiát kell az adatvédelemmel foglalkozni.

Egy másik Londonban dolgozó orvos pedig arról beszélt a lapnak: nagyon komolyan veszik a hibák bejelentését, de nem büntetésről és szakmai lealacsonyításról szól, inkább a betegbiztonság szempontjából tartják fontosnak, hogy az esetből tanulva legközelebb a hasonló helyzetek elkerülhetőek legyenek. Azt is elmondta: minden orvosnak van egy szakmai felügyelője, egy főorvos, akivel a hibákról, szakmai vagy személyes gondjairól privát beszélhet.

A Magyar Nemzet cikkéből az is kiderül, hogy egész más állapotok uralkodnak a brit kórházakban, mint amihez a magyarok szeme szokott.

A Royal London Hospital osztályain a pultokon virágok és köszönőkártyák sorakoznak, mert itt állítólag ezt adják a betegek hálapénz helyett.

Orvoshiány Nagy-Britanniában is van, de a hazainál több orvos jut egy betegre, ebben az Európai Unió más tagországaiból érkező orvosoknak is hatalmas szerepük van.

Ugyanakkor a briteknél sincs kolbászból a kerítés, angol orvost alig látni,

állítólag a mai fiatalok nem vállalják a hivatással sokszor együtt járó önfeladást, felelősséget és stresszt.

Egy régóta kint dolgozó orvos a Magyar Nemzetnek azt mondta: a kormány biztosította éves keretösszeg, ami egyébként minden évben több és több, nem fedezi a növekvő igényeket, amit az öregedő népesség vagy az egészségügyi szolgáltatások árának növekedése okoz. Egy Skóciában gyakorló magyar orvos szerint a brit egészségügyi rendszer nincs fénykorában. Nagy az orvoshiány, ezért külföldön próbálnak háziorvosokat toborozni.

Hiába vannak azonban Nagy-Britanniában is gondok, a magyarországi körülmények sokakat elriasztanak a hazajöveteltől. A fő visszatartó erők közé tartozik:

a hálapénzrendszer, a „mutyizás”, valamint a rossz kórházi állapotok.

A megkérdezett orvosok inkább mennének egy másik angol anyanyelvű országba, minthogy hazatérjenek.

A cikk konklúziója, hogy a magyar orvosok a Brexit miatt sem tervezik a tömeges hazaköltözést. A lap azt is hozzáteszi: egy napokban kiszivárgott dokumentum szerint pont az egészségügyi dolgozókat nem háborgatnák a brexit után sem.