Adorján Béla: Készüljenek, mert a Jobbik örök!

Adorján Béla: Készüljenek, mert a Jobbik örök!

A választásokat követő tisztújításon Adorján Béla lett a Jobbik-Konzervatívok új elnöke. Határozott, karcos politikát ígér, ami a magyarok problémáival foglalkozik. Interjú.

A Jobbik új elnöke szerint az orbáni rendszert csak a félelen tartja össze. Adorján Bélával, a korábban általa leleplezett ukrán szavazók szállításáról, a Tisza szemétszennyezettségéről és jövőbeni terveiről beszélgettünk.

Miért döntött úgy, hogy indul a párt elnöki pozíciójáért?

2009. augusztus 20. óta vagyok a Jobbik tagja. 15 éves tagságom alatt sosem pozíciókban gondolkoztam, mindig a rám bízott feladat elvégzését tartottam a legfontosabbnak. Ezzel együtt bejártam a belső hierarchia szinte minden fokát, így szerezve tapasztalatot a Jobbik belső felépítéséről, működéséről. Közvetlen kapcsolatban álltam és állok a Jobbik teljes tagságával. A jelölésem is ennek köszönhető, hiszen ez elsősorban nem az én kezdeményezésem volt, hanem a Jobbik tagjai közül kerestek meg ezzel az elképzeléssel. Ekkor kezdtem el komolyabban foglalkozni a jelentős kihívást jelentő feladattal.

Az a tapasztalat adta meg a végső döntéshez szükséges elhatározást, hogy egyértelműen látom a Jobbikban azt a lehetőséget, amivel jobbá lehet tenni a magyar emberek életét, jobbá lehet tenni Magyarországot.

Ennek a munkának az elvégzéséhez a pártba megvan a megfelelő humán- és szellemi erőforrás. Kiemelve az általános indokolás közül hármat: meggyőződésem, hogy a Jobbikra szükség van, és képes betölteni a nemzeti érdekképviselet megjelenítését. Határozott célom a 2026-os választásokra úgy felkészülni, hogy a Jobbik ismét frakciót alapíthasson a Magyar Országgyűlésben.

Több, nemzetközi szinten is sajtófigyelmet kapott ügyet karolt fel a múltban. Ezek közé tartozott az ukrán szavazók, országgyűlési válsaztások idején hazánkba szállításának leleplezése és a sajnos rendszeres tiszai szemétszennyezés, amely Romániából és Ukrajnából érkezett hazánkba. Hogyan bukkant ezekre az ügyekre, milyen eredményeket sikerült elérnie?

Politikai pályafutásom során soha nem távolodtam el az emberektől. Az embereket nyomasztó, gyakran drámai visszásságok, problémák ugyanúgy szembejöttek velem, mint bárki mással a környezetemben. Talán annyi különbség van az átlagember és közöttem, hogy nekem sikerült távol tartanom magam a NER fojtogató szorításnáltól. Már az is egy elképesztő társadalmi probléma, hogy a legtöbb ember látja, érzékeli, megszenvedi az Orbán-kormány gyalázatos rendszerét, de kitettsége miatt képtelen szembeszállni vele... Arra biztatok minden honfitársamat, amire már a 2018-as kampányban is erősen utalatam:

Ne féljetek mert az orbáni rendszer nem erős, az orbáni rendszert a félelem tartja fenn!

A két kiemelt kérdés közül a "fiktív" lakcímek létesítésvel elkövetett választási és jelentős költségvetési csalás ügyében egészen elképesztő eredmény született: jónéhány jogerős, elmarasztaló ítéletet követően Semjén Zsolt - egy éjszaka alatt benyújtott a lakhatást szabályozó törvényt módosító javaslatával - egycsapásra felmentett minden korábban bűncselekményt elkövető csalót. Épp ezért arra hívom fel mindenki figyelmét, hogy ezt az jelenséget csak akkor tudja leküzdeni a magyar társadalom, ha minél nagyobb százalékban részt vesz a mindenkori választásokon és él választójogával.

A Tisza, Szamos, Kraszna szennyezésével kapcsolatban elképesztő munkával, kitartással olyan eredményt sikerült elérni, ami eddig példa nélküli. A magyar nyomozóhatóságok és a Legfőbb Ügyészség lezárta a nyomozást azzal a határozattal, ami megállapítja a bűncselekmény elkövetésének tényét, amit nem Magyarország közigazgatási területén követtek el. Ezzel a határozattal nemzetközi jogorvoslatot fogunk kezdeményezni a bűncselekmények megszüntetése érdekében, és természetesen kártérítési igényt fogalmazunk meg a "szennyező fizet" jogi elvének alapján.

Az elnöki teendői mellett továbbra is jut majd ideje a hasonló ügyek felgöngyölítésére?

Egyértelműen igen! Azzal a kiegészítéssel, hogy ezt a politikai hozzáállást szélesebb körben bevezetjük a Jobbik működésében, így az eddig példaként megemlített eljárások gyakorlattá válnak.

Hogyan képzeli el a párt jövőjét? Milyen célt tűzött ki maga elé?

Teljes szerkezeti és működési felülvizsgálatba kezdtünk, aminek eredményeként néhány hét leforgása alatt újra kiépítünk egy alulról építkező, az emberekkel napi kapcsolatban működő pártstruktúrát. Ennek egyetlen és legfontosabb feladata az, hogy visszaállítsuk az általunk képviselt politika becsületét. A cél egyértelmű: valódi nemzeti érdekképviselet megjelenítése a magyar belpolitikában.

Több interjúban kijelentette, hogy nem Ön akar a Jobbik-Konzervatívok utolsó elnöke lenni. Hogyan értelmezhető ez a kijelentés?

A kimondottak szerint: a Jobbik működése, jelenléte a politikában sokkal tovább fog tartani, mint az én hosszúra tervezett pályafutásom! Arra biztatom a következő politikai nemzedéket, hogy készüljenek, mert a Jobbik örök!

Mi a legfontosabb, amely hazánk szempontjából megvalósítandó? Milyen Magyarországot képzel el a jövőben?

Az én politikai tevékenységem legfontosabb alapvetése a magyar társadalom számára az " alapvető emberi méltóság megéléséhez való jog, lehetőség megteremtése". Én NEM-et mondok a NER-re! Elutasítom az Orbáni Nemzeti Együttműködés Rendszerének azt a formáját, ami ma Magyarországban valójában egy maffiaszerű rendszer fenntartását jelenti. A Jobbik megválasztott elnöksége, aminek mostantól én is szerves része vagyok, a Nemzeti Együttélés Megteremtésén fog dolgozni. Egy olyan ország megteremtése a cél, ahol nem a "Keresztapa" dönti el, ki lesz versenyképes, és kinek kell tehetsége ellenére a boldogulás reményében elhagynia az országot. Egy tudásalapú, szorgalommal értékteremtő, versenyképes, és egyben szociálisan érzékeny társadalmi berendezkedés megteremtése a cél.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)