Kétkulacsos külpolitika: Kijevi látogatása után Moszkvában harcol a békéért Orbán Viktor

Kétkulacsos külpolitika: Kijevi látogatása után Moszkvában harcol a békéért Orbán Viktor

Meglepetésszerűen Oroszországba utazott pénteken a magyar miniszterelnök. Reggel a Kossuth rádióban még titkolózott úti célját illetően, délután már Putyinnal tárgyalt.

Nem sokáig tartotta fenn a látszatot a EU-soros elnökségét éppen átvevő Orbán Viktor: Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknél tett keddi látogatása után alig néhány nappal a Fidesz nagy keleti szövetségeséhez utazott, hogy megbeszéljék a továbbiakat.

„Kijev után Moszkva. A békemisszió második állomása”

– magyarázta Orbán Viktor facebook-bejegyzésében, miután nyilvánosságra hozta moszkvai látogatását.

Rendőri felvezetéssel érkezik Orbán Viktor Putyinhoz Moszkvában. A RIA Novoszti a Telegramon tett közzé egy videót, amin az látható, hogy egy villogó rendőrautók által kísért konvojjal hajt át Moszkván a magyar miniszterelnök.

A 444 szerint a magyar, az ukrán és az orosz, újságok már csütörtökön arról írtak, hogy három nappal az ukrajnai tárgyalások után Orbán Moszkvába látogathat, hogy Putyinnal találkozzon.

Az utolsó pillanatig vártak, még péntek reggel sem volt hivatalos a látogatás.

„Békemissziója keretében Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába érkezett”

– tájékoztatta végül Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t. Az is megerősítette, hogy a magyarországi miniszterelnök az orosz elnökkel találkozik.

„Mélyen tisztelt elnök úr, köszönöm szépen, hogy fogadott” – mondta Putyinnak Orbán. Emlékeztetett, hogy július elsejével Magyarország adja az Európai Unió Tanácsának rotációs elnökségét, majd rátért a fideszes narratívára.

Azt kell megállapítanom elnök úr, hogy lassan elfogynak azok az országok, amelyek mind a két háborúban álló féllel tudnak beszélni. Lassan Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, aki mindenkivel tud beszélni

– mondta az egyre jobban a nyugati szövetségeseink körében egyre jobban elszigetelődő Fidesz-kormány.

Arról, hogy pontosan miről fognak tárgyalni az orosz elnökkel, nem nyilatkozott, csak annyit mondott, hogy „fontos kérdésekről” szeretne szót váltani vele. Hangsúlyozta: meg szeretné ismerni Vlagyimir Putyin álláspontját az Európa számára fontos kérdésekről.

(Címlapkép: Orbán Viktor/facebook)