Róna Péter is a bérunió mellett: a közgazdász támogatja a jobbikos kezdeményezést

A jövedelemkülönbségek felszámolása a sikeres magyar gazdaság alapfeltétele.

A közgazdász úgy fogalmazott, hogy ő "nem tudta", hogy új aranykorban élnénk, ahogy azt sem, hogy Magyarország versenyképessége javult volna az elmúlt 7 évben, ahogy azt Matolcsy György jegybankelnök állította.

"A honi gazdaságnak nincs növekedőképessége"

- szögezte le Róna Péter, Orbán Viktor azon ígéretére reagálva, miszerint gazdaságilag hazánk 2030-ra utoléri Ausztriát.

Hozzátette:

nagyon káros ilyen reményekkel "etetni" a magyar társadalmat, mivel a jelenlegi fiskális politika és a gazdaság mostani szerkezete mellett semmiféle növekedési kapacitással nem rendelkezünk, sőt az uniós támogatások nélkül nézve éppen zsugorodunk.

Kifejtette: igaz, hogy az magyar gazdaság növekedési rátája 3 százalék körül mozog, míg az osztrák nagyjából 1,5 százalékon áll, de míg az egy főre jutó magyar GDP mintegy 11 ezer euró, addig nyugati szomszédainknál ez 41 ezer körül mozog, tehát majdnem négyszerese a miénknek.

Egy integráció mind fölött - Tényleg visszafordíthatatlanul gyarmattá váltunk?

A Napi.hu egészen sajátos hangnemben dolgozta föl a Bloomberg Berlinben dolgozó, orosz származású munkatársának Kelet-Közép-Európa gazdasági-politikai helyzetéről szóló írását. Bár a téma nagyon is releváns, főleg a mostani közéleti viszonyok közepette, a messziről jött ember látásmódja és magabiztossága ezúttal nem vált a szerző előnyére.

Szerinte ahhoz, hogy ezt a különbséget 12 és fél év alatt ledolgozhassuk, éves szinten 12 százalékos növekedést kellene produkálnunk,

amit a világ gazdaságtörténetében soha, egy állam sem produkált, mert lehetetlen.

Rónának fogalma sincs, milyen dokumentumokat láthat Orbán Viktor, melyek alapján elhiszi, hogy ez sikerülhet, de szerinte nagyon kétségbeejtő, ha a miniszterelnök tényleg reálisnak gondolja az állításait.

Bérunióra van szükség és meg kell regulázni a multikat

Róna Péter szerint nagyon messze vagyunk a Matolcsy-féle aranykortól, és igen nehéz helyzet előtt állunk, melynek legfőbb kihívásait a robotizáció és az informatikai technológia széleskörű gazdasági bevezetése jelentik majd.

Ezek tetemes munkahelyveszteséget fognak okozni, és olyan szerkezeti nyomás alá helyezi a magyar gazdaságot, amire az nincs felkészülve, a kormányzati ámítás pedig nem segíti az ezzel való szembenézést.

Ezért megéri pénzzel tömni a multikat: Öt éven belül alig alkalmaznak majd élő embert

Ez azért jelent hatalmas problémát, mert a magyar kormány munkahelyteremtési támogatás címszóval olyan állásokra is 3-6 évre előre kifizette a munkabérköltséget, melyek a robotizáció felpörgésével jó eséllyel mennek a levesbe.A szakember bírálta az Orbán-kormány olcsó, betanított munkaerőre épülő gazdaságpolitikáját, mert szerinte"ahelyett, hogy idejében fölismerve a veszélyeket, kiemelten képezték volna a magyar munkaerőt, hatalmas összegeket adtak ki fölöslegesen".

Róna szerint a magyar gazdaság helyzetbe hozásához három dolgot kellene azonnal végrehajtani:

  • könyörtelenül fel kellene számolni a korrupciót (ami szerinte ügyészségi hatáskör),
  • radikálisan át kell alakítani az adórendszert (aminek csak része a többkulcsossá tétel),
  • valamint csökkenteni kell a jövedelemkülönbségeket.

Az utolsó pontnál, a minimálbér emelésének szükségessége mellett

külön kiemelte a Jobbik, általa nagyon fontosnak nevezett béruniós kezdeményezését, melyet támogatásáról biztosított.

Hozzátette: a reálbér növekedése nagyon fontos eszköz az általános gazdaságnövekedés felé vezető úton.

A közgazdász arra is felhívta a figyelmet, miszerint tarthatatlan, hogy a multik ma Magyarországon négyszer annyi támogatást kapnak egy munkahely létrehozására, mint a magyarok.

"Ezt azonnal be kell fejezni"

- hangsúlyozta Róna, majd hozzátette: a nagyvállalatok ettől nem fognak elmenni az országból, de ha így is lenne, az sem baj, mivel az a soha meg nem térülő összeg, amivel őket támogatta kormány, ugyanúgy átcsoportosítható lesz a valódi munkahelyeket teremtő magyar vállalkozások számára. Ebben az esetben a hazai gazdaság azt a munkaerőt is meg tudja majd tartani, amit jelenleg elszívnak a multik (vagy a nyugatra vándorlás - a szerk.).

Szándékos félrevezetés vagy csak tudatlanságból támadják a béruniót?

Annyira „nagy hülyeség" a bérunió, hogy nincs olyan nap, amikor ne születne egy megmondó cikk a bérfelzárkóztatás témájában. Vagyis a Jobbik elérte, hogy a bérkérdés a közbeszéd részévé váljon, és végre szakértői szinten is a viták kereszttüzébe kerüljön a probléma, amit eddig elhallgatás, vagy csak csendes diskurzus jellemzett.