Mi a közös Szedlák Lászlóban, Kun Bélában és Gyulai Istvánban?

Elhunytak, de Orbán konzultálna velük.

Nincs egy hete, hogy a Magyar Nemzet nyomán lapunk is beszámolt róla, egy negyven éve, nyolcévesen elhunyt személyt is megkeresett a Rogán Antal-féle propagandaminisztérium az úgynevezett Soros-tervről szóló Nemzeti Konzultáció kapcsán. „1977-ben, negyven éve halt meg az unokaöcsém, Szedlák László. Nyolcéves korában lezuhant a Gellért-hegyről. És most kíváncsiak a véleményére a Soros-tervről” – nyilatkozta az a VIII. kerületi nő, akinek elhunyt rokona nevére érkezett a levél. A hölgyet felzaklatta a levél, úgy vélte,

talán egy stadionnal kevesebbet kellene építeni, és akkor az egészségügynek is több jutna.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Magyar Nemzetnek azt mondta, „teljesen nyilvánvaló, hogy még a hetvenes években elkövetett adminisztratív hibát mosott partra a víz”. Miután még a kommunista időkben elkövetett hibáról van szó, nem hiszi, hogy ezt az ő orruk alá kellene dörgölni – tette hozzá, majd azzal támadott vissza, „miért éppen most, ebben a kampányszerű időszakban vetődik fel” a nyilvántartásbeli hiba? A Magyar Nemzet szerint Kovács nem akart tudomást venni arról, amit jeleztek, vagyis, hogy ilyen anomália most fordult elő először.

A hétvégén robbant a következő bomba, amikor szintén a Magyar Nemzet tudta meg, hogy Kun Bélának címezve is érkezett elsőbbségi levél a Soros-tervről, de a 79 éve halott, Moszkvában kivégzett kommunista politikus nem a XIV. kerületi Szugló utcában lakik. Erre a címre állítólag már nem először érkezik Kun Bélának levele.

Vágó István egykori műsorvezető Facebook-oldalán arról számol be, a 2006-ban elhunyt Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség néhai főtitkára is megkapta a konzultációs kérdőívet Zugligeti úti címére. Mint Vágó írja, a levelet egy szomszéd hozta be a DK irodájába.

Megkérdeztük a Miniszterelnöki Kabinetirodát, mi az oka annak, hogy immár közismert személyek esetében is előfordulnak ilyen hibák. Megkérdeztük azt is – mivel a lakcímnyilvántartás a választói névjegyzék egyik forrása –, mi biztosítja, hogy több éve elhunyt személyek ne szerepelhessenek a választói névjegyzékben. Ha Rogán Antal minisztériuma válaszol, azt is megírjuk.