A kormány hallgat, miközben 575 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket bevándorlóknak

Nem árulták el, mikor fogják újraindítani a kötvények forgalmazását.

A választások közeledtével egyre kínosabb és kellemetlenebb téma a Rogán Antal által kitalált és levezényelt letelepedésikötvény-program.

Odáig jutottunk, hogy még arra a kérdésre sem hajlandóak válaszolni a kormány tagjai, hogy

miért nem szüntették meg a letelepedési kötvényprogram újraindítását lehetővé tevő jogszabályi keretet? Illetőleg mikor kívánják újraindítani a kötvények értékesítését?

(Ezekről egyébként az MSZP-s Mesterházy Attila érdeklődött a kabinetnél).

Kövér László házelnök - Tállai András NAV-vezér, adóügyi államtitkár - jelzésére az írásbeli kérdést visszautasította. Arra hivatkozva, hogy

"a kérdés kormányzati feladatkört nem érint".

Ezek szerint nem érint kormányzati feladatkört egy olyan ügylet, amelyet egyébként az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) bonyolít le - amelynek alapítói jogait a Nemzetgazdasági Miniszter gyakorolja -,

és amely során 575 milliárd forint (1,845 milliárd euró) névértéken bocsátott ki a magyar állam letelepedési államkötvényeket. 

(Magyarul ennyi pénzt kell minimum visszafizetni - a közvetítőkön keresztül - a gazdag migránsoknak).

S még úgysem tartják annak, hogy a forgalmazás egyértelmű kihatással van a központi költségvetésre is.

Elismerte a kormány, nincs garancia arra, hogy ne tüntessék el a kötvénybiznisz százmilliárdjait

Tállai András, az adóhatóságot vezető fideszes államtitkár elismerte, semmi garanciát nem lehet arra vállalni, hogy a letelepedési kötvényeket forgalmazó offshore hátterű - éppen ezért nemzetbiztonsági kockázattal bíró - vállalkozások "hosszú távon fennmaradjanak, és gazdálkodjanak". De ez a kormánypárti politikus szerint nem is a magyar állam feladata.

Azt pedig csak halkan tegyük hozzá, az Orbán-kormány rendelkezett úgy január 12-én, hogy az ÁKK március 31-ével függessze fel a kereskedést. A biznisz szüneteltetése tehát kormányzati feladatkörbe tartozott.