Tarol a pályázatokon a cégvezetéstől eltiltott fideszes polgármester

Alapítványa közel 20 milliót, cége 30 milliót nyert el ősszel.

Bóta József Sándorral, Szihalom papíron független, ám Fidesz-tag polgármesterével, az országgyűlési képviselő Nyitrai Zsolt barátjával már több cikkben is foglalkoztunk.

A diákokat ingyen dolgoztatja, a szülőket 4 millióval húzhatta le a fideszes polgármester

Bóta József, Szihalom független, ám Fidesz-tagsággal rendelkező polgármestere korábban intézményvezetője volt a Szent Lőrinc Alapítvány által fenntartott iskolának. 2016 szeptemberében az iskola üzemeltetését átvette az Egri Szakképzési Centrum. Bóta József azonban ezt megelőzően, augusztusban az iskola összes diákjától beszedte a 40 ezer forintos alapítványi hozzájárulást - azt a látszatot keltve, hogy az Alapítvány továbbra is az iskola fenntartója lesz.

Az ő alapítványa volt a fenntartója az egri Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakiskolának, ám miután sorozatosak voltak az anyagi nehézségek, az iskola állami fenntartásba került.

Sokan sérelmezték, hogy mielőtt az iskolát átvette az Egri Szakképzési Centrum, Bóta József alapítványa, a korábbi fenntartó fejenként 40 ezer forintot szedett be a diákoktól alapítványi hozzájárulás címén, holott erre a pénzre az intézmény fenntartásához már nem volt szükség a továbbiakban.

A tanári kar évek óta hiába vár elmaradt fizetésére, az ügyben több per is indult, míg többen arra panaszkodnak, hogy Bóta József saját cégeinél dolgoztatja a diákokat szakmai gyakorlat címén.

Hűtlen kezelés miatt jelentették fel a fideszes polgármestert - hiába várnak a fizetésükre a tanárok

Októberben beszámoltunk róla: többen fordultak panasszal a parlamenti pártokhoz a Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakiskola tanárai, diákjai és a szülők közül is.

Bár a Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakiskola fenntartója immár az állam, az azonos nevű, Bóta József által vezetett Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakképzési Alapítvány nem szűnt meg. Célja hivatalosan az iskola támogatása a szakmai gyakorlati és szakmai elméleti képzésben.

Ehhez némi támogatás is jutott:

az alapítvány október 10-én 19 584 476 forintot nyert el egy "Menő menzák az iskolákban" nevű pályázaton, hogy az egészséges táplálkozást népszerűsítse az egri Szent Lőrinc iskolában.


forrás: palyazat.gov.hu

Ennél is komolyabb összeg jutott a Gaszting Kft.-nek, melynek ügyvezetője Bóta József felesége, a polgármester pedig tulajdonos a cégben.

A vállalkozás közel 30 millió forintot nyert el arra, hogy gyakornokokat alkalmazzon a cégben.

Emlékezetes: ez volt az a vállalkozás, aminek 2015 júniusában Bóta Szihalom polgármestereként megszavaztatott a képviselőtestülettel egy 2,5 millió forintos önkormányzati támogatást, hogy megrendezze a Szihalmi Kemencés napokat. A rendezvényen végül a Szent Lőrinc iskola diákjai dolgoztak szakmai gyakorlat címén.


forrás: palyazat.gov.hu

Bóta József egyébként azért nem ügyvezetője már a Gaszting Kft.-nek, mert az Opten céginformációs adatbázis szerint eltiltották a cégvezetéstől.