Nem rezsicsökkentés kell, hanem európai bérek - Kovács Tamás a bérunióról

Hiteles forrásból érdemes tájékozódni a kezdeményezésről.

Ön szerint fontos a Jobbik által kezdeményezett a bérunió?

Igen, ez egy nagyon jó és kívánatos kezdeményezés, amit teljes mértékben támogatok. Igaz, akkor még nem béruniónak neveztem, de már a miniszterelnök címzett húsvéti levelemben is felhívtam a figyelmet arra, hogy ebben az országban nem rezsit kell csökkenteni, hanem a magyar béreket kell nyugati szintre emelni.

"Ezt 2004-től az MSZP és a Fidesz is elmulasztotta, pedig ha akkor nekiláttak volna most nem lennénk 13 éves lemaradásban a folyamattal."

Mert természetesen ez egy hosszú integrációs folyamat, amit nem úgy kell elképzelni, hogy összegyűlnek az aláírások, Brüsszel rábólint és 2018-tól háromszoros, német színvonalú fizetéseket kapnak a magyarok.

"De az a bérunióval szembeni érvelés is téves, hogy megvalósulása esetén a multik elmenekülnének Magyarországról."

Van egy másik, sajátos ellenérv is ami nem egyszer előkeült már: a Fidesz szerint migránsok árasztanák el Magyarországot, ha megvalósulna a bérunió.

Jaj, annyira elegem van ebből! Ez csak kampányszöveg, aminek semmi valóságalapja nincs. Ez részben abból fakad, hogy a kezdeményezés elindulásakor senki sem olvasta el, miről is szól tulajdonképpen a bérunió.

"Migránsok helyett inkább arról kellene beszélni, hogyan tegyük rendbe a magyar gazdaságot, például azzal, hogy a multiknak juttatott elképesztő mértékű támogatásokat átcsoportosítjuk a magyar kis- és középvállalkozásokhoz."

Ön csalódott Fidesz-szavazóként mit üzenne a bérunióval kapcsolatban azoknak, akik még kormánypárti szimpatizánsként negatívan ítélik meg a kezdeményezést?

Azt tanácsolom nekik, hogy nézzenek utána, ténylegesen miről is szól a bérunió, és hiteles forrásból - például a Jobbik oldalán, vagy az Alfahíren megjelenő anyagokból - tájékozódjanak róla.

"Olvassák el az ezzel kapcsolatos szakértői cikkeket, és ne a kormány kommunikációjának higgyenek."

Róna Péter a bérunióról: A jövő gazdasági modelljét nem lehet a kizsákmányolt munkaerőre építeni

Róna Péter portálunknak elárulta, miért vált szerinte tarthatatlanná a jól képzett, de olcsó keleti munkaerőre épülő nyugat-európai gazdasági modell, és miért van egyre égetőbb szükség a bérunióra. A nemzetközi hírű közgazdász arra is rávilágított, hogyan áldozza föl politikai okokból a Fidesz és Orbán Viktor a magyar munkavállalókat a nyugati nagytőke oltárán, és kinek üzent Kövér László akkor, amikor azt mondta, hogy a magyarok kevesebbel is beérik, mint a nyugati dolgozók.