Ma is közbeszerzős napja van a Tiborcz–Mészáros-érdekkörnek

Két tenderen csaknem négymilliárdot kaszálhatnak.

Szeivolt István cége, az Épkar Zrt. újíthatja fel a városligeti, meglehetősen elhanyagolt állapotban álló Olof Palme-házat. Szeivolték közismerten jó kapcsolatban állnak Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal, olyannyira, hogy fotó is készült arról, ahogy a Szeivolt házaspár megérkezik Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvőjére.

Nyertes Épkar-pályázatról utoljára tegnapelőtt számoltunk be: Orbán vejének korábbi cégével, a WHB-vel közösen több mint 10 milliárdért újíthatják fel a fővárosi Károlyi–Csekonics Palotaegyüttest.

Két héttel a Tiborcz-Lázár-találkozó után nyert tendert Tiborcz köre Lázár minisztériumától

Az eredetileg becsült összegnél 1,2 milliárddal drágábban, 10,7 milliárd forintért újíthatja fel a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttest az Orbán Viktor vejéhez köthető WHB, az Épkar és a Build IT Mérnökiroda részvételével megalakult konzorcium. Érdekesség, hogy a közbeszerzés ajánlatainak összegzése 3 nappal azt követően történt meg, hogy a tender kiíróját, a Miniszterelnökséget irányító miniszter találkozott a WHB korábbi tulajdonosával, Orbán Viktor vejével.

Noha az Épkar tette a legkedvezőbb ajánlatot (megelőzve a szintén Fidesz-közeli ZÁÉV-et), még ez az ajánlat is 600 millióval drágább, mint a kiírásban becsült 2,4 milliárd forint: az Épkar 3,063, a ZÁÉV alig 1 százalékkal magasabb, 3,104 milliárdos ajánlatot tett a romos épület felújítására.

Mészáros Lőrinc üzlettársa, Szíjj László is jó napot mondhat magának: cége, a Duna Aszfalt nyerte el az érdi csapadékvíz-elvezetésre kiírt kétrészes, összességében 905 millió forintos pályázatot. Itt három induló volt, a Duna Aszfalt összesen 905 milliós ajánlatához képest 1,5 százalékkal magasabb ajánlatot tett az A-Híd, és 5 százalékkal magasabb lett a Strabag ajánlata.

A közbeszerzéseken tartoló Duna Aszfaltról is a héten írtuk meg: 2012 óta közel 4 milliárd forint tao-pénzt pumpáltak a hazai költségvetés helyett a Fidesz-politikusok uralta sportszervezetekhez.

Visszaosztás: közbeszerzéseken taroló cégek öntik a tao-milliárdokat a sportba

Arról már múlt héten beszámoltak, hogy a legnagyobb adakozó Csányi Sándor OTP-je 47 milliárd forinttal, de a többi közbeszerzés-virtuóz vállalkozás sem sajnálja a pénzt a sportra.A portál megjegyzi: hosszú ideje pletykálnak arról, hogy az állami megrendelésekkel elöntött cégekkel szemben már-már elvárás, hogy a tao-rendszer keretében forráshoz juttassanak (lehetőleg kormánypárti politikusok számára kedves) sportszervezeteket.