Két héttel a Tiborcz–Lázár-találkozó után nyert tendert Tiborcz köre Lázár minisztériumától

10,7 milliárd hullik az ölükbe.

A Tiborcz István baráti-üzleti köréhez köthető West Hungária Bau (WHB) és a Szeivolt család révén szintén hozzá köthető Épkar is tagja annak a W-É-B Konzorciumnak, mely felújíthatja a főváros VIII. kerületében található Károlyi–Csekonics-palotát. Az épületegyüttes annak a mélygarázsnak a közvetlen szomszédságában található, melyet az állam háromszoros áron vásárolt vissza attól az offshore hátterű cégtől, mely szintén a WHB-csoporthoz kötődik. Az ügyben hűtlen kezelés miatt folyik nyomozás.

Mégis nyomoznak az állam által háromszoros áron vásárolt Pollack Mihály téri mélygarázs miatt

A Magyar Nemzet még decemberben számolt be arról, hogy egy luxemburgi tulajdonú magáncég többször annyiért adta tovább a magyar államnak a józsefvárosi mélygarázst, mint amennyiért maga hozzájutott. A VIII. kerületi önkormányzat városgazdálkodási és pénzügyi bizottságának jegyzőkönyvéből a lap kiderítette, hogy a luxemburgi hátterű Tállya Hotel Invest Kft.

A Károlyi–Csekonics-palota felújítására július elején írták ki a tendert, az előzetes becslések szerint 9,5 milliárd forintért adták volna a bizniszt. A W-É-B Konzorcium egyetlen érvényes ajánlatot tevőként indult a közbeszerzési eljáráson, és a november 22-én aláírt szerződés értelmében végül az eredeti összegnél több mint 1,2 milliárddal drágábban, 10,7 milliárd forintért vállalta a munkát, melyhez járul egy 215 milliós tartalékkeret is.

A tender előzetes elbírálására a közbeszerzési adatbázisban fellelhető összegezés szerint november 10-én délelőtt került sor, legalábbis az elektronikus dokumentum digitális aláírásának időbélyegzője szerint. A dátum azért érdekes, mert a tender ajánlatkérője, a Lázár János vezette Miniszterelnökség. És ahogy az azonnali.hu kiszúrta, Lázár és a nyertesekhez igencsak közelálló Tiborcz három nappal korábban, november 7-én találkoztak egy belvárosi étteremben.

Valami készül, vagy csak a szokásos? - Orbán vejével poharazgatott Lázár János

A találkozóról egyelőre csak annyit tudni:Lázár távozott előbb, és Tiborcz fizetett.Elég gyanús viselkedés ez a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, pláne olyan kijelentései tükrében, miszerint a következő ciklusban kissé hátrébb szeretne lépni a politikai frontvonalból.A találkozás széleskörű találgatásra adhat okot, pláne, hogy a két főszereplő nem is próbálta titkolni a tényt:jóformán beültek a kirakatba.

Lázár János később a HVG-nek és azt követően újságírói kérdésekre a Kormányinfón is azt mondta: csupán Szilágyi György jobbikos képviselő Parlamentben feltett előző hétfői azonnali kérdését szerette volna tisztázni a kérdés alanyával, Tiborcz Istvánnal.