Az egész ország megmozdult a demokráciáért - Vona Gábor hálás az adakozó embereknek

Rövid interjút adott a Jobbik elnöke a Magyar Nemzetnek, melyben közölte: a demokráciaellenes ÁSZ-bírság miatt indított gyűjtés eddig "a legsikeresebb pártpolitikai jellegű adománygyűjtés", a számevőszéki eljárásra utalva pedig felszólította Orbán Viktort, hogy vonassa vissza a legesélyesebb kihívója ellen hozott "torz kezdeményezést".

Arra a kérdésre, hogy ő is utal-e pénzt magánvagyonából a gyűjtésre, Vona Gábor az alábbiakat válaszolt:

"Természetesen fogok, (...) mi is tudjuk, hogy mi a kötelességünk."

Hozzátette, hogy a Jobbik képviselőitől eddig sem állt távol az adakozás, hiszen fizetésük 10 százalékát eddig is jótékonyságra fordították (konkrétan a Jobbik Szeretetszolgálat Alapítványának utalják - a szerk.), de "amikor a magyar emberek a félretett pénzükből vagy nagyon alacsony fizetésükből adakoznak azért, hogy a Jobbik megmaradhasson" egyértelmű, hogy a párt politikusai is a zsebükbe nyúlnak.

A pártelnök szerint eddig az ő akciójuk "a legsikeresebb pártpolitikai jellegű adománygyűjtés", amiért köszönettel tartoznak az embereknek.

Azzal kapcsolatban, hogy az adományozóknak igazolniuk kell lakcímüket, ami esetleg többekben félelmet kelthet a Fidesz által teremtett fullasztó politikai légkörben, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott:

"Mi a törvények betartásával tudunk adományt gyűjteni, ennek megvannak a feltételei."

Vona bízik benne, hogy ez senkit sem tántorít el a jogállamiság és a demokrácia melletti kiállástól, de szerinte ezt a magyar emberek is érzik, mivel a visszajelzések alapján olyanoktól is érkeznek felajánlások, "akikről nem is gondolták volna".

"Bőven túl vagyunk már ilyen értelemben a pártpolitikai hovatartozáson"

- tette hozzá az ellenzéki vezető, aki hangsúlyozta: örül, hogy többek között az LMP és a Momentum is csatlakozik a Fidesz-székház elé tervezett pénteki tüntetéshez.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy "nem jobbikos rendezvényt akarnak tartani", hálás lesz mindenkinek, aki eljön és kifejtette:

"Ha az adománygyűjtésből indulok ki, látszik, hogy az egész ország megmozdult."

Vona Gábor Orbán Viktornak is üzent:

"Arra szólítom fel a miniszterelnököt (...), hogy ezt a torz kezdeményezést, amit az országgyűlési választások előtt négy hónappal beindítottak, vonassa vissza azokkal, akikkel megcsináltatta."

(Fotó: Béli Balázs / Alfahír)

Öt nap alatt 27 457 599 forint adományt kapott a Jobbik

A párt által ismertetett számok szerint "kedd estig 27 457 599 forint gyűlt már össze a támogatói bankszámlán, amelyet 3277 személy adományozott a legerősebb ellenzéki pártnak. Köszönjük nekik a támogatást.""A Jobbik minden, a magyar szabadságot és a demokratikus berendezkedést féltő honfitársát hívja a december 15-i budapesti tüntetésére, ahol lehetőséget biztosít arra, hogy helyszíni befizetéssel is lehessen csatlakozni az adományozási kampányhoz."- áll a Szabó Gábor pártigazgató által jegyzett közleményben.