Kiárusítja az energiaszektort a Fidesz, a választások után elszabadulhat a rezsi

Bye-bye rezsicsökentés?

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint a rezsicsökkentést a kormány eddig is "politikai termékként" használta fel, ám most "talán Brüsszeli nyomásra" úgy tűnik, feladja ezt az irányvonalat.  

A jelek szerint Orbán Viktor többé nem tartja szükségesnek a stratégiai energetikai létesítmények nemzeti tulajdonban tartását

 - mutatott rá a politikus. Ezt azért tartja jelentős fordulatnak, mert a kormány az elmúlt években sokszor hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentést éppen ezeknek a cégeknek az állami kézben tartása, illetve vétele tette lehetővé. Az utóbbi időszakban azonban több döntés is arra mutat, hogy ez a folyamat visszájára fordult:

  • Eladták a Mol-csoportnak Magyar Gáz Tranzit Zrt-t, amely a magyar-szlovák vezetéken keresztül biztosítaná az ország gázellátását, szükség esetén kiváltva ezzel az Ukrajnán keresztül vezető útvonalat. 
  • Eladták a Tigázt a Met-csoportnak, és a kormány meg sem kísérelt állami tulajdonrészt szerezni a cégben.
  • Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került az ország második legnagyobb áramtermelője, a Mátrai Erőmű Zrt., holott a kormány a közelmúltig azt állította, hogy mindenképpen állami kézben tartják a vállalatot. 

A „Mészáros Lőrinc" fedőnevű üzleti projekt alá került az ország energiabiztonsága is

Akármi is rejtőzik Mészáros Lőrinc világhírű meggazdagodása mögött -mert józan piaci folyamatok egészen biztosan nem-, most már nem csak több százmilliárd forint elképesztő módszerekkel történő kezeléséről van szó, hanem az ország energiapolitikájáról is. Hazánk energiatermelésének ugyanis egyötöde került a csak Orbán Viktor strómanjának tartott Mészáros érdekeltéségébe, ráadásul még a cseheket is bevonták a bizniszbe, ami totálisan szembe megy a Fidesz-kormány által hangoztatott függetlenségi és önállósági törekvésekkel.

"És láss csodát, az MVM máris magasabb áron kénytelen energiát vásárolni" 

 - mutat rá Kepli. A fogyasztókra egyelőre ezt nem terhelik tovább, 

ám a választások után ez könnyen változhat. 

Kepli Lajos ebből az irányváltásból arra következtet, hogy

ha a Fidesz marad hatalmon, elszabadulhatnak az energiaárak. 

A Jobbik kormányra kerülve "nem politikai marketingtermékként funkcionáló" intézkedéseket vezet be, hanem

a szociális helyzettől függően differenciált,

valódi rezsicsökkentést hajt végre - mondta.