A „Mészáros Lőrinc” fedőnevű üzleti projekt alá került az ország energiabiztonsága is

Akármi is rejtőzik Mészáros Lőrinc világhírű meggazdagodása mögött –mert józan piaci folyamatok egészen biztosan nem-, most már nem csak több százmilliárd forint elképesztő módszerekkel történő kezeléséről van szó, hanem az ország energiapolitikájáról is. Hazánk energiatermelésének ugyanis egyötöde került a csak Orbán Viktor strómanjának tartott Mészáros érdekeltéségébe, ráadásul még a cseheket is bevonták a bizniszbe, ami totálisan szembe megy a Fidesz-kormány által hangoztatott függetlenségi és önállósági törekvésekkel.

Karácsony előtt nem sokkal Mészáros Lőrinc szinte már átláthatatlan mennyiségű cégből álló érdekeltségébe került a Mátrai Erőmű Zrt. és a közelében fekvő Geosol Kft. biomasszacég, írja az Index, részleteiben is bemutatva, hogy milyen cégek és magántőkealapok szövetkezése vezetett a magyar-cseh üzlet sikeréhez.

Ami viszont a dolog lényege, hogy a visontai székhelyű, széntüzelésű, együttégetéses módszerrel és elsősorban lignittel és biomasszával működő erőmű Paks után a második legnagyobb erőmű, ami Magyarország áramellátásának 20 százalékáért felel.

Azt írják, a technológiában még nyolc év van, utána jönnek majd a kellemetlen kiadások, leginkább a környezetvédelmi rekultiváció. A lap szerint a cseh Energeticky Prumyslovy Holding (EPH) arról híres, hogy jó hitelekből vásárol fel energetikai cégeket, majd kegyetlen megszorításokkal kisajtolja belőlük a lehető legtöbb pénzt. Mészáros Lőrinc szerepét pedig abban látják, hogy az erőmű későbbi politikai támogatást kaphat, legyen az akár egy állami cég bevonása, vagy a rekultivációs költségek közpénzből való enyhítése, netán egy olyan projekt felfuttatása, amivel a terület megőrizheti erőművi jellegét: ilyen lehet, ha mondjuk napelem-telepet hoznak létre az elhasznált földterületen, amit így nem kell helyrehozni.

A Visonta melletti Halmajugrán fekvő Geosol Kft.-t pedig a Csányi Sándor-Nagy György párostól szerezték meg, ez a cég biomasszát szállít az üzembe, amit elégethetnek – ez a cég a monopolközeli helyzetének is köszönhetően évi egymilliárd forintos nyereséggel működik.

Elszállhat az áram és a gáz ára, ha a Fidesz marad kormányon – kommentálta az újabb, futószalagon érkező cégvásárlást Kepli Lajos jobbikos parlamenti képviselő. A legnagyobb ellenzéki párt politikusa szerint a Fidesz-kormány feladja az eddig is csak szavakban meglévő politikáját, miszerint a rezsicsökkentést meg kell védeni Brüsszeltől, hiszen az utóbbi hetek minden döntése azt támasztja alá, hogy Orbán Viktor többé nem tartja szükségesnek a stratégiai energetikai létesítmények állami kézben tartását.

Emlékeztetett, hogy a Tigáznak a hírhedt MET kezére játszása, a Magyar Gáz Tranzit Zrt. eladása a Földgázszállító részére és a Mátrai Erőmű Zrt. Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülése mind-mind a kormány eddig hangoztatott politikájával mennek szembe.

Kepli úgy véli, az energetikai szektor jól láthatóan két tulajdonosi kör, a Mol-csoport és Mészáros Lőrinc kezében összpontosul. Mindez pedig a jobbikos képviselő szerint azt vetíti előre, hogy az a Fidesz, amely eddig szavakban hősiesen védte a magyar emberek pénztárcáját, profitérdekelt oligarchák kezébe játssza át a villamosenergia és földgáz-szektort.

Kepli Lajos szerint kétség sem férhet hozzá, hogy ha a Fidesz kormány maradna hatalmon április után is, akkor Magyarországon elszabadulnának az energiaárak.

"Lassan mondjuk, hogy Orbán Viktor is megértse: ha a Fidesz marad, jön a villany- és gázárak növekedése."

„A Jobbik ezzel szemben kormányra kerülve valódi rezsicsökkentést hajt majd végre, miközben az energiaszektorban is elszámoltatja az oligarchákat. Mi a nép pártján állunk!” – összegzett az országgyűlési képviselő.